До края на следващия месец ще бъде определен новият гуверньор на БНБ на мястото на Иван Искров. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента.

Горанов подчерта, че имената, които са се появили в публичното пространство, са верни и с тези хора, както и с други, се водят разговори.

„Водят се консултации, излязоха вече някои имена. Достатъчно сериозна е темата, за да отделим достатъчно време и да проучим внимателно хората. А и държавата, за съжаление, не разполага с безброй подготвени хора, които могат да заемат тази длъжност", коментира финансовият министър.

Горанов съобщи, че се водят консултации с няколко човека, които не е редно да коментира, преди да са се съгласили с евентуалната си кандидатура за поста. В момента, в който имаме координирана позиция с партньорите, които подкрепят правителството, а защо не и опозиционните партии, ще предложим кандидатура за обсъждане в Народното събрание, обеща финансист номер едно.

За правителството е важно БНБ да е предвидим партньор, а за политическите партии е важно в БНБ да работят професионалисти, които да не допускат повече неблагоприятни стечения в банковата и финансовата система, изрази принципна позиция финансовият министър.