Първите три месеца на годината вече са в историята и е време да погледнем какви бяха те за инвеститорите. Това ще направим с помощта на цифрите.

2.66 – с толкова процента се е понижил индексът на сините чипове SOFIX от началото на годината.

5.4 – това е процентът на ръст на индекса през третия месец на годината. Индексът е на път да се разграничи от негативния тренд да се понижава през март в исторически план.

Въпреки слабия си старт и понижение до нива от 476 пункта в началото на месеца, все пак SOFIX намери пътя отново нагоре, връщайки се над ключовото ниво от 500 пункта.

Виж още: Възможно е пазарът да е намерил своето дъно

15.7 – процентът на повишение на най-добре представящата се позиция от индекса през март. С толкова са поскъпнали акциите на Първа инвестиционна банка.

91 – броят на взаимните фондове с по-добра доходност от тази на индекса през първото тримесечие на годината, сред следените от БАУД 109 фонда.

Виж още: Рекорден брой фондове бият SOFIX последната година

19.2 – процентът на доходността на най-добре представящия се фонд от началото на годината – ПФБК Восток.

11.3 – процентната доходност на най-добре представящия се облигационен фонд и то само за три месеца. Фондът е Експат Бондс.

10.3 – Това е очакваната дивидентна доходност при Адванс Терафонд на база настоящата цена при акциите на дружеството и плановете за разпределение на 27 стотинки под формата на дивидент на акция за изминалата година.

2.1 – процентът на лихвите по депозитите през първото тримесечие. Понижението е сериозно, с близо процентен пункт за последната една година. Специалистите предричат по-нататъшно понижение на лихвения процент.

8.4 – процентът на доходността от наем при инвестиции в едностайни жилища в София. Най-малките имоти са с най-висока доходност.

13.7 – процентът на поскъпване на долара спрямо лева.

Виж още: Ще поскъпне ли доларът до 1.95583?

178.77 – толкова са годините, които са ни необходими, за да станем милионери от заплата, според данни на Евростат. Помислете пак дали няма да инвестирате? За сравнение, заделяни 200 лева на месец от 20 годишна възраст могат да се превърнат в 3.16 милиона лева, когато станете на 80.

40.88 - това е средният процент на ръст на индекса на сините чипове SOFIX в нечетни години в историята му, при 8.23% средно за четни години.