Главният директор „Технологии“ на Мтел Хорст Пертъл връчи сертификат, който удостоверява качеството на мобилната и фиксираната мрежа в София, на кмета на града Йорданка Фандъкова.

София е част от програмата за измерване, проведена у нас от германската компания Netcheck, която сертифицира Мтел като телеком с „Най-бърза 3G мрежа в България“. Максимално достижимите скорости в мобилната мрежа са от 42 Mbps за download и 5.76 Mbps за upload.

Столицата разполага също с висококачествена фиксирана мрежа – оптична свързаност до дома от 2.5 Gbps на базата на GPON технологията.

Сертификатът беше връчен на церемония вчера, на която бяха отличени победителите в класацията на вестник „24 часа“ и „Дарик“ радио за „Най-добър град за живеене в България“. Столицата беше определена като най-добрият град за живеене у нас през 2014 година, както и за най-технологичен български град.

Освен в София, Мтел предлага високо качество на мрежата и в останалата част на страната. 3G мрежата на телекома със скорост до 42 Mbps покрива близо 70% от населението, а в цялата 3G мрежа може да се сърфира със скорост до 21 Mbps.

Компанията непрекъснато работи и за подобряване на своята фиксирана мрежа и разширяване на покритието й, базирайки го на GPON технологията.

Телекомът планира да инвестира повече от 150 милиона лева до края на 2015 година за развитие и оптимизация на своята мрежа, както и за развитие на продуктите и услугите, които предлага на клиентите.