Инвестиционен кредит в размер на 920 325 евро бе отпуснат на община Варна за реновиране на историческата сграда „Юнашки салон“. Финансирането е осигурено от страна на Societe Generale Експресбанк и Регионалния фонд за градско развитие по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA.

Съфинансирането, осигурено от банката за проекта, е на стойност 613 550 евро. Кредитните средства ще бъдат използвани за пълното възстановяване на сградата, спортната зала и прилежащите площи.

Юнашки салон – Варна е сертифициран като паметник на културата и архитектурата през 1982 г. Към него спадат спортна зала и офис-помещения. Сградата се намира в самия център на морската столица - в непосредствена близост до катедралата „Успение Богородично“ и попада в интегрирания план за устойчиво градско развитие на града.

„Юнашки салон“ е бил седалище на Спортната общност на Варна, част от прочутия съюз на гимнастическите асоциации “Юнак“, основан в края на 19 век и активен до 1944 година. Преди осъществяването на проекта за реконструкция, сградата дълги години е била изоставена и необитаема.

Проектът предвижда ремонтът да се осъществи съгласно изискванията на Закона за опазване на културните паметници с цел запазване облика на фасадата и възстановяване на спортната зала, като я направи подходяща за редица спортни и културни дейности.

Залата ще бъде снабдена с нови вентилационни и отоплителни съоръжения, както и със 70 места за зрители. Във фоайето ще бъде обособена изложбена площ „Зала на славата“, с фотографии, илюстриращи постиженията на известни спортисти, родени и живяли във Варна.

„Ремонтът на Юнашки салон е дългочакан и желан проект, както за Фонда, така и за град Варна. Подкрепяме Община Варна в намерението й да покаже архитектурните достойнства на сградата и да възроди традициите от времето на дружество Юнак, салонът да е любимо място за развлечения и спорт в центъра на града.” каза Мартин Заимов – директор на Регионалния Фонд за градско развитие.

JESSICA е инициатива на Европейския Фонд за Регионално Развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, образователни, спортни и културни обекти, повторно разработване на запустели терени и др.

Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA предназначени за шестте големи града след София – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Проектът на Холдинг Загора е четвъртият JESSICA проект на Фонда в гр. Стара Загора.

Някои от най-значимите проекти по програма JESSICA до този момент са рехабилитацията на Централния градски пазар в Стара Загора; работата по цялостната трансформация на бомбоубежището под Морската градина в Бургас и превръщането му в интерактивно изложбено и музейно пространство с името „Подземен град”; изграждането на нови производствени мощности в Индустриална зона Русе.

Също така, създаването на постоянна изложбена зала за годишното изложение "Флора" в Бургас; обособяването на нов, логистичен център на част от територията на бившия държавен птицекомбинат в Стара Загора; изграждане на мултиплекс с 4 кино зали и реновирана на съществуваща кино зала в Плевен; изграждането на паркинг във Варна, изграждането на нов високо енергийно-ефективен завод за хлебни продукти в Пловдив и много други.