Истанбул заема 11-ото място в класацията на най-посещаваните градове в света. Перлата в короната на нашата съседка Турция е невероятна дестинация, която се намира в мечтания списък за посещение на повечето от нас.

Древният Константинопол, който впоследствие се превръща в Истанбул, е един от най-богатите градове в световната история.

Наричан от българите Цариград, той е снован от римския император Константин Велики, като около 1 милион роби участват в строежа му.

В продължение на векове той е най-многолюдният град в Европа и средище на средновековната наука и култура. До превземането му Константинопол е считан за непревземаем, издържал множество обсади от българи, араби, турци и др.

Днес Истанбул, най-големият град в Турция и петият по големина в света по население, се счита за европейски, но всъщност лежи на два различни континенти. Едната му част се намира в Европа, а другата е в Азия.

Много дворци и имперски джамии все още се редят по хълмовете му като видими напомняния за предишната важна роля на града.

Истанбул е огромен мегаполис, свързващ континенти, култури и религии, дом е на петнадесет милиона души и един от най-големите бизнес и културни центрове на региона.

Капалъ Чарши е най-посещаваната туристическа атракция в света, според авторитетното издание Travel and Leisure. Тя е и един от символите на Истанбул. На година през най-популярния пазар в света преминават повече от 91 250 000 посетители.

Можете да прекарате три дни в Истанбул срещу 215 лв. Вижте още подробности тук.