Пламен Стоилов е роден на 4 април 1962 година в Русе. Завършва ВНВУ "Васил Левски", Велико Търново, със специалност "Инженер по транспортно строителство - пътища и мостове", офицер от Българската армия, магистър по "Икономика на индустрията". Започва професионалната си кариера през 1984 година.

От 2007 до 2009 година работи в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. През август 2009 става областен управител на Русе, а две години по-късно - през 2011, е избран за кмет на Община Русе. Женен, с една дъщеря.

Г-н Стоилов, какво Ви накара да повярвате в този пръв по рода си проект у нас - изграждането на спортно-развлекателно съоръжение на базата на публично-частно партньорство?

Мисля, че в случая не става въпрос за вяра, а за това доколко този проект е значим за бъдещото развитие на един град. Безспорно е, че "Арена Русе" е най-важният, най-стратегическият проект за града. По модела си на изграждане мисля, че тази зала няма аналог в страната - както по обема на общата инвестиция, така и по обема на самата инфраструктура.

В началото на мандата това бе най-големият проблем, който получихме в наследство. Строителството на залата бе замразено, проектът бе пред пълен крах и нямаше никакви изгледи да продължим. Изключително доволен съм от коректността на частния партньор и работата в първите 1-2 години, докато стартираме на по-високо темпо. Мисля, че завършването на този проект ще промени тотално визията на града.

Какви са очакванията Ви?

Основното, което трябва да се каже, е, че ако има нещо, което русенци най-много искат в момента да се случи, то това е залата да отвори врати. Тя ще бъде не само спортен, но и културен и конгресен център, място за събития, което тотално ще промени спортния и културен живот в града. Ще даде мощен тласък на града и на икономиката му.

Провеждането на 1-2 събития седмично в тази зала, която е с капацитет над 6 хил. места, означава, че Русе ще се посещава ежеседмично от български и чуждестранни туристи. Това ще е от сериозна полза за местния бизнес. Именно заради това завършването на залата е от изключителна важност. Отчитайки всичко онова, което се прави в града, пускането в експлоатация на залата, както и завършването на останалите проекти, върху които работим, ще бъде една мощна инжекция за развитието на града във всички сектори.

Като оставим София настрана, може ли един такъв обект да превърне Русе в потенциална нова столица на културата и спорта? Доколко натоварен е културният календар на града?

Никога не сме се сравнявали, с който и да е град. Русе винаги е бил културен, исторически, индустриален и образователен център. Основният проблем е, че е имало периоди на застой. Това, което направихме през последните близо 4 години, е, че успяхме да реализираме множество проекти, включително и такива, които бяха замразени.

В момента се движим с една висока скорост на развитие и нямаме намерение да спираме дотук. Със завършването на четвъртата година от мандата ни Русе ще бъде един коренно различен и конкурентоспособен град, който спокойно може да претендира да бъде лидер не само в страната, но и в региона.

Какво е впечатлението Ви от социалното мнение? Подкрепян ли е този проект? Осъзнават ли хората на какви мероприятия ще бъдат домакини и какви ползи могат да извлекат?

Спомням си, преди няколко години, по време на предизборната кампания, когато обявихме, че завършването на "Арена Русе" е сред основните ни приоритети, 90 % от хората не вярваха, че това може да се случи. Сега виждате еуфорията сред хората.

Това може би е единият от инфраструкторните проекти, който привлича най-голям интерес. Хората с огромно желание чакат залата да бъде завършена. Смятам, че денят на нейното откриване ще бъде тазгодишният празник на града.

Споменахте по-рано частния инвеститор. Какви са отношенията и впечатленията Ви от братя Бобокови? Това, че те стоят зад проекта, ли Ви накара да дадете "зелена" светлина за реализирането му?

Винаги когато русенец прави нещо за града, то се случва, колкото и да е трудно. Който и друг да бе на мястото на братя Бобокови, отдавна да се бе отказал от проекта, който стартира през 2007-2008 година. Няма такава воля и упоритост.

Правят всичко възможно този град да се развива. Не бива да се пропуска фактът, че инвестицията надвишава 50 млн. лева, което ги прави едни от най-големите частни инвеститори в града.

Колко важен е професионалният мениджмънт? Каква роля заема и не е ли твърде подценяван у нас?

Не можа да кажа дали е подценяван, или не, но е в основата на един успех. Множество сгради и съоръжения у нас бяха открити с фанфари и ръкопляскания, а само след година започнаха да имат сериозни финансови проблеми. Това, което ни отличава, е, че управлението е изцяло в ръцете на екип от професионалисти, чийто бизнес план е за година напред.

Идеята е залата да се самоиздържа. Не става въпрос само за кредитите, а да се генерират приходи, които да дават възможност за обогатяване и разнообразяване на събитията. Не целим продажба само в национален мащаб - да, големи градове като Плевен, Варна, Шумен и Бургас са само на два часа път от тук, но търсим контакт и със съседна Румъния. Само на 70 км от нас е 4-милионната й столица Букурещ.

Професионалното управление на залата във всеки един аспект ще ни даде на по-късен етап множество предимства. Това, убеден съм, ще бъде най-добрата зала в България. Ако не залагаме на професионален мениджмънт, няма как нещата да се случат, а именно - ежеседмично да се провеждат събития, които да пълнят залата и да привличат хиляди туристи в града.

Кирил Старцев остава в историята като кмета, открил най-красивата сграда у нас - Доходното здание. Блазни ли Ви и Вас идеята да се увековечите в историята на Русе, откривайки "Арена Русе"?

За мен най-важното е спортната зала да бъде завършена. Повече от 30 години чакаме този инфраструктурен обект. Това, което имаме като стратегическа програма, предполага Русе да бъде не само национален, но и регионален център на спортни и културни мероприятия, които ще привличат множество интерес. Това е изключително важно за развитието на града. За мен основното е този проект да бъде поредният завършен.

Г-н Кмете, за финал, какво си пожелавате за бъдещето на града?

Избягвам да си правя пожелания. Просто категорично смятам, че трябва да изпълним на 100 % заложената до края на мандата програма. След това с летящ старт продължаваме напред, с още по-високо темпо и по-големи инвестиции, за да утвърдим Русе като лидер.