100 млн. лв. на година ще бъдат спестени от НЕК, след като бе подписано споразумение за промяна на дългосрочните договори с двете американски централи “Марици”.

Това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов, след като шефът на НЕК Петър Илиев последователно подписа документите с Иван Цанков, изпълнителен директор на “Ей И ЕС -3С Марица-изток 1” и Гари Левсли, изпълнителен директор на ТЕЦ “Контур Глобал Марица-изток 3”.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че ангажиментът, който поема българската страна, е НЕК да плати на двете централи 700 млн. лв., които им дължи. Това трябва да стане до юни. Парите ще се търсят от БЕХ като заем от банка, пише вестник "24 часа".

Според споразумението цената за разполагаемост, която НЕК плаща на “Ей И ЕС-3С Марица-изток 1”, се намалява със 14%, а на другата американска централа - със 17%. Или ако на година НЕК е плащала на първата ТЕЦ 328 млн. лв., то след споразумението сумата ще е 282 млн. лв. При втората централа годишното плащане от НЕК към нея е 283 млн. лв., намалява се на 235 млн. лв.

Министър Петкова съобщи още, че общото намаление за двете централи е 30% (експерти изчисляват намалението на около 15 на сто). Във всеки случай това споразумение ще помогне да се задържи цената на тока, но няма да се стигне до поевтиняване, каза министър Петкова.

Дългосрочните договори с двете американски централи задължават НЕК да им изкупува еленергията на фиксирана цена за срок от 15 години. С “Ей И ЕС-3С Марица-изток 1” контрактът изтича през 2026 г, а с втората централа - през 2024 г.

Споразумението, което бе подписано вчера, е втората стъпка за запушването на дупката в енергетиката. Първата е орязване на изкупуването на еленергията на топлофикациите и заводските централи, от което ще се спестят над 200 млн. лв.

Радвам се, че подписахме това споразумение - беше месеци упорит труд. Поздравявам министъра, г-жа Петкова, която на пръв поглед е крехка жена, но води преговорите много мотивирано, много точно, аргументирано, с ясни сметки, каза премиерът. Той благодари и на двете компании, че “приеха тези аргументи, защото никак не е приятно в публичното пространство да се говори, че двете централи, американските договори ощетяват държавата, данъкоплатците”.

Абмициозната ни цел е някъде през юли да занулим приходите и разходите в НЕК. “Само в трънската сметка го има - три пъти да го режеш и то да е късо”, даде пример Борисов по повод ситуацията в НЕК - да купуваш скъпа енергия, да я продаваш евтино и да не задлъжняваш с милиарди. И това години. Борисов заяви, че иска всяка сделка пара по пара да бъде изчистена и НЕК да има 1 ст. печалба, но да е на плюс.

Това означава предоговаряне, и то особено при зелената енергия. Там били установени незаконни неща. Някои строили фотоволтаични паркове с европари, а токът им се изкупувал на високи цени.

Други пък били присъединени, за да хванат висока цена на зеления ток, а първата им фактура била чак след 8 месеца. До 15 дни премиерът очаква финал на проверките. След него ще има доклад и по него ще се иска намеса на прокуратурата.

Питали са в парламента защо България не е поканена на срещата на външните министри в Будапеща (срещата е по повод газопровода “Турски поток” - б. р. ). Унгария е суверенна държава, Македония, Сърбия, Гърция, Турция - също, каза вчера Бойко Борисов и допълни, че някои от тези държави са ни партньори в НАТО, други - в ЕС.

“Те могат да се срещат, да си говорят не само за “Турски поток”, а за каквото пожелаят. Ние сме заявили нашето желание да си направим газов хъб с 4-5 източника на газ, спешно построяване на интерконектора с Гърция, реагира Борисов. И припомни, че е събрал енергийните министри от Югоизточна Европа и двама еврокомисари. Можел да събере пак всички държави.

Премиерът припомни тезата на правителството: Заявили сме “Южен поток” по трети либерализационен пакет на ЕК. До ден днешен нямаме писмено прекратяване на договора от руска страна с България. Така че външните министри могат да се събират, да си говорят. Това че не са поканили нашия външен министър и на Румъния, има тълкувания. Надявам се, че и евроатлантическите ни партньори също правят своите тълкувания. Надявам се, реагира той.

“Уестингхаус” са добре дошли в България като стратегически инвеститор. Да се надявяме на американското посолство и американското правителство да намерят начин и форма този проект (изграждането на VII блок на АЕЦ “Козлодуй” с реактор AP1000 на “Уестингхаус” - б. р.) да се случи при условията, които ние искаме. А те са те да дойдат не като търговец, а като инвеститор.

Министерството на енергетиката има задача по същия начин тихо, скромно, но много твърдо да докара преговорите с “Уестингхаус” до същия етап, до който доведе преговорите с двете централи.

На 1 април изтече споразумението между “Уестингхаус” и АЕЦ “Козлодуй” за строителството на VII блок на централата с реактор АР 1000 на американската компания. То бе подписано в последните дни на кабинета “Орешарски”, но с условието да бъде препотвърдено от редовния кабинет. Второто правителство на Борисов обаче постави условия “Уестингхаус” да стане стратегически инвеститор с 49% дял. До изтичането на споразумението потвърждение на тяхното участие не бе получено.