Стефан Стойков пристига в САЩ на 8-годишна възраст. Нито той, нито родителите му говорят английски език. В първия си учебен ден той е изплашен и се чувства неудобно, защото не разбира какво говорят другите деца.

Тази година Стойков завършва гимназията с отличен и е приет от всички 8 университета от Айви лигата (най-престижните университети в САЩ).

Това са: Харвард, Йейл, Принстън, Колумбия, Пенсилвания, Браун, Корнел и Дартмут. И не само те. Той е подал документи в още 10 университета и всички те са го приели. Сред тях са Станфорд, University of Notre Dame и др.

Има перфектна оценка 2400 на изпита SAT. За него пишат местните вестници.

Малко повече за историята на Стефан:

Родителите му печелят зелена карта и заминават за САЩ, когато той е на 8 години. В България майка му е работила в мина, а баща му е бил военен. В САЩ те отиват при роднини, където 6 души живеят заедно в тристаен апартамент, докато новодошлите си намерят работа.

Майка му започва да работи като камериерка, а баща му като шофьор на камион. Само няколко месеца по-късно се развеждат. Бащата изчезва и Стефан почти не го вижда след това.

С майка си се местят често, защото всеки път щом увеличат наема, тя не може да си го позволи и трябва да напуснат жилището.

В началото на Стефан му е трудно с езика, а майка му не успява да му помага, защото самата тя знае само няколко думи. Пред местния вестник той споделя, че е пишел домашни с речника, търсейки всяка една дума.

Към края на втори клас Стойков вече знае достатъчно думи на английски, за да се справя с училището.

В трети клас започва да се отличава. По математика често им поставят предизвикателство да решат 100 задачи за 5 минути и той всеки път се справя най-добре от целия клас.

„Тогава разбрах, че ако се старая, мога да бъда добър училище.“

Майка му често му казвала, че една от причините да се преместят в САЩ е да има той по-добра възможност за образование.

„Виждах колко здраво работи майка ми, за да имам аз по-добър шанс в живота и не исках това да бъде напразно!“

В пети клас той вече разбира английски перфектно. Майка му все още не знаела езика и той я придружавал, когато тя имала нужда от превод.

В гимназията Стойков вече постига най-високи оценки и печели стипендии.

След училище преподава английски език на чуждестранни ученици, за да им помогне да се справят с езиковата бариера, която някога е била проблем за него.

Интересува се от фондовата борса, но засега търгува само виртуално. За истинска сметка му трябват поне 1000 долара, а той и майка му не могат да си позволят да рискуват толкова пари, защото за тях това е много голяма сума.

Само още двама американци са приети във всички университети в Айви Лигата – това са момче от Ню Йорк (прочети за него тук) и момиче от Минесота. Интересно е, че всички те са деца на имигранти. Момчето от Ню Йорк е пристигнало в САЩ от Нигерия на 7-годишна възраст, а момичето от Минесота е дъщеря на имигранти от Сомалия.