Една от стратегиите на инвеститорите често е да купуват „най-нехаресваните“ акции или тези, които са най-скъсявани.

Ето и кои са петте най-скъсявани акции към края на миналия месец на NYSE:

AT&T Inc.

Книжата на телекомуникационната компания са с най-голям обем къси продажби. От тях са скъсени 320.91 милиона броя, което представлява 6.2% от общите търгувани акции.

При настоящия дневен търгуван обем би отнело 12 дни, за да се покрият късите позиции. Обемът на скъсявани акции нараства от септември насам.

Акциите на компанията са поевтинели едва с 2.4% от началото на годината, като се търгуват в относително тесни граници между 32.07 и 37.48 долара за брой през последната година.

Vale S.A.

Скъсените акции при петролната компания са 213.57 милиона броя. За покриването им биха били необходими осем дни, на база на среднодневния им търгуван обем.

В края на март изпълнителният директор на компанията бе номиниран за изпълнителен директор на Petrobras. Акциите на компанията се търгуват в диапазона между 5.45 и 15 долара за брой през последната една година.

Chesapeake Energy Corp.

Скъсените акции в енергийната компания са се повишили с 22.4% до над 135.55 милиона броя към края на март. Това е цели 20.8% от търгуваните акции на компанията, а необходимото време за покриването им е шест дни, въз основа на средния търгуван обем.

За последните две седмици акциите на компанията са добавили над 5%. Те се търгуват в диапазона между 13.38 и 29.92 долара през последната година.

Petróleo Brasileiro S.A.

Скъсените акции на компанията са нараснали с 16.8% за двете седмици до края на март до ниво от 128.4 милиона броя. Това е над два пъти повече, в сравнение с броя им от преди година. Рейтингът на компанията бе понижен до най-ниска степен от агенция Moody’s.

Въпреки повишението на броя на скъсените акции, те поскъпнаха с близо 29% за двете седмици до края на март. Търгуват се в диапазона между 4.9 и 20.94 долара последната година.

Pfizer Inc.

Книжата на фармацевтичната компания са петата най-скъсявана компания на нюйоркската фондова борса. Общо 128.13 милиона акции са скъсени към края на март. Това е около 2% от общия обем търгувани акции.

Акциите на компанията са една от най-добре представящите се фармацевтични компании за тази година, като за последната година се търгуват в диапазона между 27.5 и 35.4 долара.