Проклятието на това да бъдеш архитект е, че по цял ден времето ти е съсредоточено върху създаването на красиви сгради, но не можеш да си позволите нито една от тях. Не всички архитекти се заблуждават, че мечтата им е нереализируема.

Пример за това е един човек от Остин. Той сътворява дома-мечта за сумата от 175 000 долара. Ето в какво вложи парите си.

Изчистена форма

Сградата представлява кутия с островръх покрив – като тези, които рисуват малките деца. Тази простичка форма позволява да спестите пари за конструирането й.

Прости материали

Загрижени за химикалите, които се използват при създаването на ламината, архитектът Шейн и съпругата му Холи избират да оставят бетонните плочи голи, което почти напълно елиминира разходите за покриване на пода.

В банята и кухнята са използвани средноскъпи бели и черни плочки от местния магазин. Извън къщата има само няколко кедрови дъски. „Опитахме се да използваме само материали, които са красиви в естествения си вид”, обяснява Шейн.

Изберете къде да се покажете

Прозорците на дома на Шейн и Холи са уникални. Те са направени от местен занаятчия. Със сигурност са стрували доста, но пък въздействието им е неоспоримо.

Купувайте втора употреба

Двойката успява да спести много пари, купувайки уреди и шкафове втора употреба за кухнята си, например.

Вдигнете толкова голяма къщата, колкото наистина ви е необходима

Къщата е разположена на 150 кв. метра. Останалите си пари семейството предпочита да вложи не в площ, а в пътешествия и други хобита.