Истинският Вълк от Уолстрийт Джордан Белфърт бе в България за период от 24 часа, по време на който даде своите съвети за успех в бизнес начинанията. Вижте какво отговори той на въпрос на Profit.bg: Кои са трите най-важни качества, които всеки предприемач трябва да притежава, за да успее?

Първото качество е способността да се накараш да вършиш нещата, които знаеш, че трябва да вършиш, дори и когато не ти се вършат. Ден след ден. Голяма част от успеха е просто да вършиш нещата. Може да не си в настроение, може да нямаш страхотно усещане, може да не си се наспал или пък тези неща просто може да са ти скучни.

Някой, който наистина иска да успее, обаче има способността да се накара да върши това, което трябва да се върши, дори и да не му се иска, ден след ден. Това е качество номер едно със сигурност.

Второто качество, което е абсолютно необходимо, е способността да влияеш и да убеждаваш. Ако сте попадали на интервюта на Уорън Бъфет, той казва, че в неговия живот това, което го е променило и му е позволило да стигне дотам, където е искал, е, че се е научил как ефективно да убеждава хората и да им влияе.

Той не е бил търговец по рождение и когато е навлизал в света на бизнеса, е бил наясно с това. По тази причина той изкарал курс и това променило живота му. Той има множество и най-различни дипломи, но единствената диплома, която държи на стената в кабинета си, е именно от този курс по убеждение, който изкарва, когато е на 22 г., защото тя променя живота му. Това определено е второто нещо.

Третото качество, което всички хора, които искат да успеят, трябва да притежават, е вярата в себе си по отношение на парите и успеха. Има определени неща, в които хората вярват, които ги водят към успеха. Например „аз съм господар на собствената си съдба, аз контролирам живота си, не съм създание на обстоятелствата“.

Някои хора вярват, че парите са в основата на всяко зло. Това не е нещо, в което трябва да вярвате, ако искате да забогатеете. Или пък ако забогатея, ще изгубя приятелите си, или ако забогатея, ще стана алчен. Това са неща, които спират хората.

Нещата, в които хората вярват и им помагат, са например: „ако забогатея, ще мога да се отблагодаря и да помогна на света“ или „мога да осигуря бъдещето си, като работя здраво и създам света, който искам“.

Без да вярваш е много трудно да успееш. Вярата в едно или повече неща е това, което ни определя. Ако не вярваме, че можем да направим нещо, дори няма да опитаме. Така че, ако вярвате в негативни неща по отношение на парите и успеха, вие просто страните от тях.

Не съм сигурен за това, в какво вярват хората в България, но в някои части на света в самата страна като цяло хората вярват в много ограничаващи неща, предавани поколения наред. В Австралия например има схващане, че ако изпъквам и печеля много пари, хората няма да ме харесват и на това не се гледа като на нещо добро.

Там наричат това „синдромът на високите макове“. Не би искал да си високият мак и да стърчиш над всички, а трябва да се сливаш с тълпата. Истината обаче е, че когато става въпрос за богатство и успех, е много трудно да се сливаш с тълпата. Трябва да си лидер, трябва да изпъкваш, така че ако вярваш, че това е нещо лошо, обикновено няма да предприемеш действията да го постигнеш.

Вижте какви съвети даде още Белфърт по време на събитието, чийто медиен партньор беше Profit.bg: