Ако се чудите какъв смартфон да си купите, ето една статистика, която може да ви подпомогне в избора. Кои са най-продаваните модели смартфони в различните страни?

Виж още: Huawei представя фаблет с дисплей от 6.8 инча

Ще разгледаме основно страните от развиващия се свят, където ниските доходи са в по-голяма степен съпоставими с тези у нас и напълно логично - най-търсени са евтините смартфони.

Индия

Lenovo A6000

Това е най-евтиният 4G смартфон, предлаган от Lenovo. Моделът се превърна в най-продавания смартфон от началото на годината, изпреварвайки по продажби популярните в страната модели като Xiaomi Mi4, Micromax Yu Yureka и Xiaomi Redmi Note 4G.

Моделът бе представен на изложението CES в началото на годината, като разполага с 5-инчов дисплей с резолюция от 720 x 1280 пиксела (294 пиксела на инч), 2 GB оперативна памет, 8 гигабайта вътрешна памет и четириядрен процесор Snapdragon 410.

Операционната му система е Android 4.4.4 KitKat, а камерите му са 8-мегапикселова задна и 2-мегапикселова предна. Батерията е с капацитет от 2 300 mAh.

Най-привлекателното в смартфона е неговата цена от едва 6 999 рупии (203.76 лева).

Бразилия

Moto G

В страната, където популярният модел iPhone на Apple е с най-високи цени в света (при нива от над 1 050 долара) и населението е с далеч по-ниска покупателна способност, в сравнение с развитите индустриални страни, не е изненада, че най-продаваният смартфон е Moto G.

Популярността на модела е толкова голяма, че компанията е удвоила пазарния си дял в Бразилия до 18%, като заема втората позиция при производителите - след Samsung и преди LG.

Цената на смартфона е 260 долара (480 лева), което е далеч под цените на смартфоните от най-висок клас и близо четири пъти по-ниска от тази на iPhone.

Устройството е с 5-инчов дисплей с резолюция 720 x 1280 пиксела и 294 точки на инч. Оперативната му памет е 1 GB, а задната му камера е 8-мегапикселова. Предната е от 2 мегапиксела.

Китай

Xiaomi Redmi Note 4G

Водещият китайски производител на смартфони – частната компания Xiaomi, която е само на четири години, бе изместена моментно от лидерската позиция по продажби в Китай през последните месеци на миналата година и то не от кой да е, а от Apple.

Компанията съумява да си върне лидерската позиция, като продаде рекордните 2.12 милиона смартфона само за ден, по време на китайските празници.

Моделът Redmi Note 4G e един от най-продаваните в Китай. Причината: той се отличава с изключително високи технически характеристики на изключително достъпна цена.

Той е с 5.5-инчов дисплей с резолюция 720 x 1280 пиксела и 267 точки на инч, четириядрен процесор Snapdragon 400, 2 GB оперативна и 8 GB вътрешна памет, както и 13-мегапикселова задна и 5-мегапикселова предна камера. Смартфонът е с далеч по-издръжлива батерия от дотук представените от 3 100 mAh.

Цената му e 291 лева