След откриването на новото летище в Истанбул се очаква увеличение на въздушния трафик над България с около 50 на сто. Тази прогноза направи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при откриването на 54-ата годишна конференция на Международната федерация на асоциациите на ръководителите на полети.

Реципрочно на този процент ще бъде и увеличението на работните места за авиодиспечери, като прогнозата е през 2015-2017 година то да достигне 40-60%. В момента над България има повече от 1700 полета в денонощие, а в най-натоварените периоди броят им достига 3000. Очакванията на Московски са това натоварване да се превърне в ежедневие.

Той отбеляза още, че при сегашната динамика на събитията "е много хубаво, че именно България е домакин на подобно събитие". В момента върви навлизане на новите технологии и използване на дроновете, има и много дебати на начина на интегрирането на отделните системи, които са различни за държавите от ЕС и останалите страни, посочи министърът, цитиран от Дарик радио.

Въпреки зачестилите инциденти, въздушният транспорт остава най-сигурният, каза още пред делегатите на форума Московски.

Проявата се организира от Българската асоциация на ръководителите на полети и ще продължи до 24 април в София. Международната федерация представлява над 540 хиляди ръководители на полети от 131 държави.

Новото летище край Босфора се очаква да заработи през есента на 2017 г. Когато бъде завършен през 2018 година, аеропортът да обслужва 150 млн. пътници годишно. Според президента Реджеп Ердоган летището за 10 млрд. евро ще бъде сред петте най-големи в света. Строежът на летището започна през миналата година.