Инвеститорът ветеран Марк Мобиус посъветва инвеститорите да излязат от щатския пазар и да се насочат към по-добре представящите се развиващи са пазари. Причината – резултатите на щатските компании ще разочароват инвеститорите.

„Печалбите на щатските компании няма да са толкова добри, колкото всички очакват, просто защото налице са много негативни фактори“, коментира изпълнителният директор на Templeton Emerging Markets Group Марк Мобиус, цитиран от финансовото издание CNBC.

Виж още: Мобиус препоръчва да следите петрола отблизо

Първата причина е, че щатската икономика все още се възстановява с променливи темпове. „Правителственият натиск върху бизнеса е много, много, много голям в момента“, допълва още Мобиус.

„На първо място, омразата към банките е голяма, така че финансовите институции нямат особена възможност да подпомагат истинските нужди на бизнеса. В резултат компаниите трупат кеш и изкупуват собствени акции. Това не прави особено много за подобряване на финансовите резултати, така че реална експанзия се наблюдава само в технологичния сектор“, коментира Мобиус.

И докато на щатския пазар все още има известни възможности – по отношение на компаниите с глобален фокус, нараства тезата за по-добра позиция на развиващите се пазари, смята още специалистът.

Ръстът на развиващите се пазари далеч изпревари този на щатските индекси от началото на годината. Индексът MSCI Emerging Markets Index се повиши с 8.5% от началото на годината, на фона на ръста от 2% за широкия S&P 500.

Мобиус е позитивно настроен за развиващи се азиатски пазари, като тези на Китай, Индонезия, Тайланд и Тайван. За него китайският пазар е „номер едно“.

От началото на годината основните китайски индекси се повишиха сериозно, като добавиха по над 30% към стойността си.