В Гърция има трима милиардери, показва класацията на сп. Форбс на най-богатите хора в света.

Това са Филип Ниаркос, Спиро Лацис и Аристотелис Мистакидис.

Вижте кои са те:

1. Филип Ниаркос – 2.5 млрд. долара

Източник на богатство: колекция произведения на изкуството

Ниаркос е най-богатият грък. Личното му състояние е 2.5 млрд. долара. Той е на 61 години. Женен е, има 4 деца и живее в Париж.

Ниаркос е най-големият син на покойния Ставрос Ниаркос – един от най-богатите корабни магнати в света, който в продължение на десетилетие бе най-яростният съперник на Аристотелос Онасис.

Историята на семейство Ниаркос е достойна за холивудски филм: любовни триъгълници, частни острови, наркотици.

Ставрос Ниаркос има четири деца, от които Филип е най-голямото. Той наследява по-голямата част от колекцията на баща си от произведения на изкуството.

Счита се, че това е най-голямата частна колекция на произведения на Ван Гог в света. Филип добавя много творби на модерни автори към нея.

2. Спиро Лацис – 2.4 млрд. долара

Той е на 68 години. Женен с две деца. Живее в Женева.

Има докторска степен от London School of Economics.

Сектор: банки, кораби

Спирос Лацис управлява семейните финанси след смъртта на баща си – корабния магнат Джон С. Лацис, който почина през 2003 година.

Виж още: Това са най-богатите руснаци

Семейството все още контролира част от бизнеса чрез компанията си Consolidated Marine Management, която притежава над дузина петролни танкери и други кораби.

Най-голямата позиция на Latsis Group е базираната в Цюрих EFG International, където Спирос Лацис е в борда на директорите.

Семейството има дялове още в Hellenic Petroleum и Lamda Development.

3. Аристотелис Мистакидис – 2.1 млрд. долара

Мистакидис е на 53 години. Женен е, има едно дете. Живее в Швейцария.

Сектор: минно-добивна индустрия, търговия със стоки

Той е директор на Glencore – компания, която се занимава с добив и търговия на мед. Мистакидис има 3% дял в компанията, която е листната на борсата в Лондон. Има двойно гражданство – гръцко и британско.

Става милиардер през 2011 година с IPO-то на Glencore. Компанията има активи в секторите газ и петрол, земеделие, минно-добивна индустрия. През 2013 година тя се сля с Xstrata, чиито шефове бяха отстранени.

Мистакидис е започнал кариерата си в Cargill, а след това е работил в Marc Rich & Co, която впоследствие бе преименувана на Glencore.