Стотици хиляди непалци ще прекарат поредна вечер на открито, след като разрушително земетресение с магнитуд от 7.8 по Рихтер отне живота на повече от 4100 души в планинската държава и съседните й страни.

Около 90 души са загинали и в съседите Китай и Индия. Броят на загиналите и пострадалите при земетресението, които вече са над 7500, може да нарасне, след като спасителите достигнат до всички пострадали градове и села, съобщи БГНЕС.

"Спасителните операции продължават и на много места, където има срутени сгради, може да има затрупани хора", коментира Рамешвор Дангал, ръководител на агенцията за справяне с бедствията към вътрешното министерство на Непал, цитиран от агенция АФП.

Според данни на непалския вестник "Хималейън таймс", цитирано от ТАСС, не е изключено загиналите да достигнат до 8000 души. Изданието прави този извод въз основа на постоянните контакти с официалните представители на местните спасителни групи и чиновници, които отговарят за справянето с последиците от стихийното бедствие.

От спешна помощ в момента се нуждаят и близо 1 млн. деца в страната, чиито домове са били разрушени, съобщиха от УНИЦЕФ.

Според непотвърдени съобщения в българските медии, по време на инцидента в страната е имало и 12 българи, които най-вероятно са се намирали във високопланинска местност. За сега няма данни да са пострадали, като по-голяма част от тях са успели да се свържат със свои роднини и да потвърдят, че са в безопасност.

Заради нарушените комуникации на място осъществяването на връзка с нашите сънародници е изключително затруднено.

МВнР на Република България призовава всички, които имат информация за български граждани, които са в района на бедствието, да се свържат със Ситуационния център към външно министерство.

Голяма част от жителите на Катманду напускат столицата, като някои от тях дори се возят по покривите на автобуси, напускащи града. Пътищата са препълнени с автомобили с хора, които се евакуират.

Земетресението предизвика и голяма лавина на най-високия връх на планетата – Еверест, която отне живота на 18 души, затрупвайки базови лагери със сняг и камъни. Хеликоптери продължават да извършват операции по спасяването на алпинисти, след като вече беше оказана помощ на повечето тежко пострадали от затрупаните лагери.

По време на земетресението в около Еверест е имало събрани хиляди планинари, тъй като сега е и началото на пролетния катерачески сезон и поради това все още не може да се изчисли какъв е реалният мащаб на жертвите и щетите там, тъй като голяма част от комуникациите в планината са прекъснати.

В същото време международната общност заяви, че е готова да помогне на страната със средства и материални помощи. От Световната продоволствена програма на ООН стартират масирана операция по снабдяването с хранителни продукти, като първият самолет се очаква да пристигне в Непал утре.

УНИЦЕФ изпраща два товарни самолета с общо 120 тона хуманитарни помощи, в това число медицински и болнични принадлежности, палатки и одеяла. Световната здравна организация (СЗО) вече е започнала изпращането на медицински консумативи, които трябва да покрият здравните нуждите на повече от 40 000 души за три месеца.

Редица държави от региона и света също поеха ангажимент да осигурят материална и финансова помощ на страната.