Френският производител на смартфони Alcatel представи нов модел с възможност за отключване чрез сканиране на окото.

Моделът Alcatel OneTouch Idol 3 ще използва биометричната система за разпознаване EyeVerify, която носи името Eye-D. Цената на модела е 250 долара (440 лева).

Виж още: Уникални смартфони от Китай

Използвайки предната камера, новото предложение за по-голяма сигурност сканира кръвоносните съдове на бялата част на окото на потребителите, за да отключи устройството.

Системата EyeVerify е различна система за сканиране от подобни, сканиращи ретините на очите.

Според тестове, проведени от изданието Computer World, системата за разпознаване работи „доста добре“, като успешно разпознава потребителите дори в слабо осветена среда.

Смартфонът се отличава с 5.5-инчов дисплей с резолюция от 1 080 пиксела. Той може да се използва независимо от начина, по който го държите, благодарение на микрофони, монтирани и в двата края на дисплея му.

Разполага с 10 GB вътрешна памет, която може да се разширява с карта до 128 GB. Оперативната му памет е 2 GB.

И други производители представиха подобни устройства със системи за „очно разпознаване“. През март, по време на изложението в Барселона, китайският производител на смартфони ZTE представи модела си ZTE Grand S3 с подобна технология. Този модел ще бъде достъпен единствено на китайските пазари обаче.