В традиционния си пролетен доклад Европейската комисия завиши прогнозите си за ръст на икономиката на България. Очакванията са ръстът през тази година да възлезе на 1% спрямо предходните очаквания за повишение от 0.8%. Завишени бяха и прогнозите за ръст за следващата година до 1.3%.

За сравнение, ръстът на родната икономика възлезе на 1.7% през миналата година, тоест ще наблюдаваме забавяне в темповете на нарастване през 2015 г.

Малкото публични инвестиции и очакванията за по-нисък процент чуждестранни инвестиции през тази и следващата година са в основата на прогнозирания слаб ръст на икономиката ни.

След като достигна 2.8% през миналата година, бюджетният дефицит се очаква да се задържи при нива от около 2.9% през тази и следващата година.

Позитивно въздействие върху икономиката ни през тази и следващата година се очаква да окаже превесът на износа над вноса. Компаниите износителки ще се облагодетелстват от поевтиняването на еврото спрямо останалите основни валути.

Слабият ръст на заплатите и ниската инфлация най-вероятно ще продължат да въздействат негативно върху частното потребление.

От ЕК очакват още през тази година в страната ни да бъде регистрирана дефлация от 0.5%. Негативната тенденция ще се промени обаче през следващата година, когато инфлацията се очаква да се възобнови и да възлезе на 1%.

През изминалата година дефлацията в страната ни бе най-високата в ЕС - в размер на 1.6%.

Безработицата у нас се очаква да се понижи до 10.4% през тази и 9.8% през следващата година спрямо 11.4% през 2014 г.