Газпром обсъжда възможността да предостави на Европа нови отстъпки, включително за цените, за да разреши въпроса с антимонополното разследване и да избегне дълъг съдебен процес.

Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на свои източници в Газпром.

Концернът може да прибегне до спотовата практика в повечето си европейски договори. "Ние работим върху това", каза източникът. Агенция Ройтерс добавя, че в края на 2014 година само 16% от договорите са предвиждали спотови цени на газа.

При спотовата търговия суровината се продава от определени точки хранилища, припомня БГНЕС.

На 22 април еврокомисията изпрати на Газпром списък с претенции в рамките на европейското антимонополно разследване, задействано през 2012 година, и даде срок от 12 седмици за отговор от страна на концерна.

Еврокомисията обвинява Газпром в злоупотреба с доминиращото положение на газа в осем страни членки (Eстония, Унгария, България, Чехия, Латвия, Литва, Полша и Словакия) и в несъответствие с нормите за ценообразуване на ЕС.

От страна на Газпром преговорите ще води неговият зам-ръководител Александър Медведев и следващите три месеца той ще има две срещи с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер - в Брюксел и в Санкт Петербург. Преговорите ще се водят при закрити врата.