Преди много векове мостовете са изпълнявали различни функции. Освен път над водата, върху средновековните мостове са строени параклиси и магазини, защитени от кули и укрепления, защото те били важни входни точки към градовете.

Ponte Vecchio, или "Старият мост", над река Арно във Флоренция, е средновековен каменен мост, който предлага на минаващите през него богат избор от магазини.

Първият мост над река Арно е построен от римляните от камък и дърво. Той е пометен от наводнение през 1117 г., възстановен е от камък, само за да бъде унищожен отново от друг наводнение през 1333 г.

Мостът е възстановен отново дванадесет години по-късно по проект на италианския художник Тадео Гади.

Днес над река Арно се издигат шест моста, всички от които могат да се преминават пеша или с автомобили, с изключение на Ponte Vecchio, върху който трафикът на превозни средства е забранен.

Вижте още: Най-красивите обитаеми мостове

Това ограничение се налага заради тълпата купувачи, която всеки ден обсажда този толкова популярен средновековен мост.

Върху Ponte Vecchio е имало магазини през цялото му съществуване, което започва през 13 век. Търговците продават своите стоки на маси, след като получат одобрение за това от съответните власти.

Когато един търговец не може да плаща дълговете си за масата, на която той продава стоката си, идват войници, които затварят бизнеса му. Тази практика се нарича "bancorotto" и се смята, че икономическата концепция на фалита произхожда от тук.

Първоначално в магазините се предлагат месо и риба, но отпадъците от търговията им разнасят ужасна миризма, затова херцог Фердинандо де Медичи ги заменя със златари.

Днес златарските магазини преобладават на Ponte Vecchio. Някои от най-добрите бижутери във Флоренция продават своите творения на този средновековен мост. Върху него са разположени и художествени ателиета и магазини за сувенири.

През 15 век магазините са продадени на частни собственици и те добавят към тях външни тераси и стаи, като ги разширяват към реката върху дървени подпори. До 17 век мостът придобива този хаотичен вид, който виждаме днес.

По време на Втората световна война, когато германците се оттеглят от Италия, те унищожават много мостове, за да осуетят напредъка на съюзниците. Всички мостове в Флоренция са взривени, но Ponte Vecchio е пощаден.

Вместо това те блокират достъпа до него, като разрушават средновековните сгради от всяка страна. Дори Адолф Хитлер признава, че унищожаването на Ponte Vecchio би било твърде голямо престъпление.