Шестото издание на форума Шумът на парите откри днес изпълнителният директор на Уникредит Булбанк – Левон Хампарцумян.

„С голямо удоволствие откривам поредното издание на Шумът на парите. Имахме трудна година, в която като че ли шумът на парите бе заглушен малко. Предизвикателствата към българската икономика и към финансовата инфраструктура са достатъчно големи, защото каквото и да казваме, миналата година загубихме директно 3-4 милиарда лева и това не бива да се допуска.

Да обвиняваме финансовата структура е същото, като да се сърдим на водопровода или ектропреносната мрежа, защото алтернативата на банките е да се вървим към система от заложни къщи, чейндж бюра и др. Това сме го играли и със сигурност не е по-хубаво.

Време е да си поставим като национална цел влизане в еврозоната. Професор Ханке казва - „не влизайте в еврозоната, защото са толкова зле подредена държава, че ще стане като Гърция“.

Влизането в еврозоната обаче е много по-важно като процес, отколкото като резултат. Никой няма да ни пусна да влезем, ако не си наредим нещата добре и със сигурност няма да ни допуснат, ако ги наредим като Гърция", заяви Хампарцумян.

Важно е да се целим по-бързо да отидем в банковия съюз и да се присъеденим към еврозоната. Икономиката ни може да е много по-успешна.

Има втора вълна на интерес от хора, които се опариха от скъпите операции в Азия. България няма как да е алтернатива на Китай, но може малки парченца и фирми, които намират интерес част от операциите там, да ги преместят тук, а защо не и ние да започнем да изнасяме капитал.

Желая ви много успешна работа, оптимизъм и догодина да има с какво да се хвалиме, а не да се оправдаваме“, завърши главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк при откриването на шестото издание на Шумът на парите.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.