Опитвам да съм оптимист през последните години, макар и трудно. Ние контактуваме с много външни инвеститори и се опитваме да ги привличаме чрез сделвки по сливания и поглъщания, коментира по време на „Шумът на парите“ Димитър Костадинов, управляващ партньор на Ентреа Кепитъл.

За съжаление, липсата на реформи, предвидимост и конкурентна равнопоставеност отблъсват инвеститорите. Някои компании на ниво бордове решават да не разглеждат България като страна за инвестиране.

Тази феодална бизнес страна плаши инвеститорите и спъва държавата ни. За съжаление, това са основни пречки. От друга страна, демографският срив, липсата на качествени кадри, са други негативи, свързани със страната ни, посочи Костадинов.

Най-вече обаче липсата на предвидимост ще продължава да пречи на ръста. На нас ни е изключително трудно да привличаме големи компании при всички рискове, които те идентифицират.

Дори и когато успеем да ги обедим да направим сделка, това рефлектира върху по-ниска цена, която родните предприемачи трябва да предприемат. Това са основните проблеми, които трябва да се адресират, смята експертът.

Перспективите сектори в икономиката най-общо могат да се разделят на две групи – експортноориентирани и другите, които изполват сравнителните предимства на страната ни.

При експортноориентираните имаме индустрии с много талантливи предприемачи, които успяват да се съревновават много добре в глобален мащаб. Това са нишови играчи, но са нишови играчи в световен мащаб. Те дори не са средно големи компании, но са с много добър потенциал.

Експортноориентираните сектори са с добри позиции. Най-общо това са бързооборотни стоки – производство и преработка. Повечето компании обаче са с ниска добавъчна стойност, като изнасят суровини или материали. Хранително-вкусовата, леката промишленост и химическатта промишленост доминират износа на страната ни, заяви Костадинов.

По отношение на втората група компании - тези, които се развиват на база на сравнителните предимства, основно са от аутсорсинг индустрията.

За съжаление, българският пазар е изключително труден и лош за външните инвеститори. Имаме демографска криза, политически риск, непредсказуемост, демографски срив и др.

Пазарът ни е малък, сравнен с Румъния и Турция. Нашият пазар е крайно непривлекателен за големите международни инвеститори. Пазарът ни е привлекателен за хора, търсещи евтина работна ръка и с високо качество, заяви специалистът.

Оказа се, че когато говорим за пренос на данни, България действително е една от най-добре представените държави в Европа с много сериозно предимство и това е основна причина много компании да аутсорсват информационни и консултантски услуги, смята Костадинов.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.