Износът е това, което можем да гледаме като потенциал за ускоряване на ръста на страната ни, коментира Георги Ангелов, главен икономист в „Отворено общество“, по време на „Шумът на парите“.

Вътрешният пазар расте с 2-3%, а износът към миналия месец има ръст от 23%. За малка страна като България външният пазар е необятен. Вътрешният пазар, освен малък, е разпределен. Дори еврофондовете са наместени. Като сума те са ограничени и въпросът е накъде ще ги насочим. В момента перспективите навън са добри, заяви експертът.

В износа има конкуренция и ако си успешен и можеш да изнасяш, значи си добър. Износът не може да се разпредели между определени хора. Именно за това трябва да насочим усилията си към износа. Това е променило азиатските страни.

Оптимист съм по всички направления, въпреки че рисковете са големи. Съседна Гърция е риск не толкова, защото ще засегне износа, предвид на малкия дял на Гърция от 4-5% от износа на страната ни. Тоест ако всичко друго се развива добре, Гърция, дори и да изчезне от износа, няма да има значение.

Рискът е по-скоро географски. Анализаторите могат да ни сложат под един знаменател със съседна Гърция, без да правят сериозни анализи, смята Ангелов.

За нас Гърция не е само негатив. Преди ние бяхме лошите в Европа. За нас се говореше за престъпност, корумпирана съдебна система и т.н. Сега Гърция е заела тази позиция, на лошия.

В момента ние можем да печелим от това, че Гърция е в толкова тежко положение. Трябва да работим за подобряване на нашия имидж. Такива неща, като влизане в Шенген и еврозоната, не са толкова важни, сами по себе си, колкото за инвеститорите. Това е печат за качество, смята икономистът.

Нека да си спомним, че най-много инвестиции имахме тогава, когато се приближавахме към членството и влизахме в ЕС. Когато ти дават печат на одобрение, това е нещото, което може да привлече инвестиции.

Сега, понеже сме на ръба на няколко кризи, можем да се възползваме и да влезем в тези организации, или поне да се приближим към присъединяване. В Шенген може да се случи до две-три години, например, според Ангелов.

Политически и геополитически имаме добронамереност от страна на Европа, предвид на това че изпъкваме спрямо Гърция.

Всички тези рискове, които са налице и се очакваше да ни вредят, можем да ги обърнем и да спечелим от тях. Трябва да капитализираме,посъветва икономистът..

Износът ни към Русия е спаднал със 77 милиона, но към ЕС е нараснал с 1 000 милиона. Печелим 16 пъти повече от загубата на руския пазар. Ето пример как, като си вътре в един съюз, можеш да се възползваш, отколкото ако си вън.

Същото е и с Гърция. Гръцката икономика е 5-6 години е в постоянен спад и нищо не става, когато сме диверсифицирани към целия пазар, имаме възможност да расте износът ни, въпреки това, което се случва в Гърция, завърши Ангелов.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.