Животът е непредвидим и не е ясно в кой момент може да ни изненада - веднъж приятно, друг път - не толкова. За мнозина именно това го прави толкова красив и авантюристичен. Не са редки случаите обаче, в които се натъкваме на млади, интелигентни и симпатични хора, които съдбата е подложила на огромно изпитание - да се възстановят психически и физически след ампутация на крака. Трудно е да си представим какво се таи в душата им и би било чудесно, ако никога не ни се наложи да го разберем от първо лице. Мнозина от нас отвръщат поглед, тъй като се чувстват странно, а други, от чисто любопитство се взират дълго и доста нетактично в тях. Истината обаче е, че това са напълно нормални хора, които по никакъв начин не се различават от нас. Много от тях всъщност са далеч по-усмихнати, по-щастливи и по-успешни от много други, които животът не е поставил на такова изпитание.

Точно такава е и целта на социалния стартъп "Arthesis". Георги, Атанас и Демир решават, че имат необходимите знания, воля и сила, за да стартират бизнес, от който полза могат да имат не само те, но и милиони други хора по света. Оказва се, че както и в много други случаи, "проблясъкът" идва съвсем случайно, при това от приятел. "Срещнахме Илиян във фитнеса, в който започнахме да тренираме. Беше инструктор и се зае да ни помага. Впоследствие разбрахме, че е с протеза на крака, тъй като е с ампутация под коляното, и никак не харесва външния си вид. По това време се заминавахме с 3D-принтиране и се замислихме по какъв начин да го изненадаме и да му помогнем. След един брейнсторминг, няколко несполучливи опита и много вълнение от наша страна, първият прототип на "Arthesis" излезе на бял свят. Илиян бе невероятно щастливи и доволен. В един момент решихме да проучим варианта да се насочим към такъв бизнес. Оказа се, че само една компания в света предлага подобна услуга. Големият й недостатък обаче, нещо, което ние успяхме да избегнем, бе фактът, че трябваше да отидеш до Сан Франциско, ако искаш да ти изготвят индивидуална протеза. А ние, с малко повече мисъл и усилия, успяхме да сведем до няколко прости действия процедурата - използване на няколко лепенки и 20 снимки, които са напълно достатъчни, за да ни дадат ясни параметри каква обвивка да изготвим. По този начин спестихме 150 хил. евро инвестиции в разработката на специален app", не крие задоволството си Георги.

Той и останалите момчета от екипа са радостни, че могат да бъдат в полза на обществото. Неслучайно са избрани от Chivas Regal и попадат сред 16-те стартъп финалисти в надпреварата The Venture, които "могат да отговорят положително на социалните и екологични предизвикателства пред света". Защото едно от най-големите предизвикателства е да върнеш увереността в човек, който е имал нещастието да претърпи ампутация на крака. "Много често хората с подобен проблем изпадат в депресия, затварят се, превръщат се в интроверти и се оставят нещастието да ги погълне. Нашата цел е да им върнем самочувствието и увереността. Защото много от тях се сдобиват с протеза, но външният им вид ги кара да се чувстват крайно дискомфортно. Хората ги приемат по различен начин - едни ги отбягват, а други - съжаляват. A съжалението, макар и от добри чувства, те принизява. Всичко, което искат, е да се чувстват нормални. Много от тях, въпреки че са с ампутиран крак, имат способността и заложбата да правят далеч повече стойностни неща от един физически здрав човек. Затова сме обърнали толкова внимание на визията. Дизайнът на всяка обвивка може да бъде строго индивидуален и изцяло съобразен с желанието на клиента. Най-общо казано, "Arthesis" e начин, по който хората с протези могат да изразят себе си и да излязат на улицата със самочувствие, визия и желание за живот", допълва още един от основателите на компанията.

Нещо повече, оказва се, че продуктът, разработен от младите българи, помага за преодоляването на един от най-често срещаните проблеми при хората с ампутация - "фантомната болка". "Един наш параолимпиец - Спас Спасов, ни изненада приятно, като ни сподели, че вече няма "фантомна болка". Да кажем по-просто, че в мозъка остава софтуер, който управлява краката ти и търси информация от тях. Но се бърка, защото единият вече го няма. А човекът усеща болка и сърбеж в нещо, което липсва. Не ни е било самоцел, но сме доволни, че има и такъв положителен ефект", щастлив е младият предприемач.

Дали обаче "Arthesis" ще успее да завладее световния пазар, не зависи само от младите и амбициозни момчета. Те имат нужда и от нашата подкрепа включително.

От 11 май до 14 юни "Arthesis" ще се съревновава с останалите 15 финалисти за вота на публиката и първоначалното финансиране от 250 хил. долара.

Ако имате желание да "ударите" едно рамо на българския проект, който ще промени тотално живота на хората с протези, гласувайте веднъж седмично до 14 юни на https://www.theventure.com/bg/en/finalists/arthesis.