Съдът в Квебек, Канада, осъди три големи производители на цигари да платят 15 млрд. долара обезщетение на пушачи (или техните живи роднини). Това е най-големият групов иск в историята на Канада.

Един от адвокатите по делото Андре Лесперънс казва: „Тези тютюневи компании са лъгали клиентите си в продължение на 50 години и са засегнали правото им на живот.“

Едно от делата, което впоследствие се влива в общия иск, е на Жан Ив Блес, който по-късно умира от рак на белия дроб на 68-годишна възраст.

Неговата съпруга присъства на обявяването на решението и прикани хората да се откажат от пушенето. Блес е пушил по кутия и половина на ден.

Брус Джонсън, един от адвокатите на ищците заяви:

„Тези компании печелят милиарди долари за сметка за белите дробове и здравето на клиентите си. Ако сега не бъдат наказани, какво ще бъде посланието за други индустрии, където утре може да има подобен конфликт на интереси?“

Това е първият групов иск, в който срещу тютюневите компании има две обвинения – част от ищците ги обвиняват за това, че продуктът е унищожил здравето им, а другата част за това, че продуктът води до пристрастяване и те са били в състояние да го откажат.

В делото са представялвани над 1 милион жители на Квебек, които твърдят, че тютюневите компании са продавали продукт, като са укривали информация относно вредата от него.

Виж още: 10-те държави, в които се пуши най-много

От компании твърдят, че информация за вредата от цигарите се изписва на кутиите от около 40 години и това е достатъчно.

Според ищците това не е достатъчно, а и остава въпросът с пристрастяването, за което тютюневите компании не предупреждават.

Решението по делото е дълго 276 страници. Обезщетението от 15 млрд. долара се разпределя между трите компании така: 67% за Imperial Tobacco, 20% за Rothmans, Benson & Hedges и 13 % за JTI-Macdonald.

В следващите 60 дни компаниите трябва да направят първоначално плащане от 1 млрд. долара, независимо дали ще обжалват или не.

Делото се води 234 дни и бяха изслушани 78 свидетели.