От днес е забранено да се пуши на затворени обществени пространства в Пекин по силата на амбициозен закон, който влезе в действие, предаде Франс прес.

На магазините и на ресторантите, в които не се спазва забраната за пушене, ще бъдат налагани солени глоби, които могат да достигнат до 10 000 юана (1500 евро). Пушачите, които нарушават забраната, пък могат да бъдат глобени с 200 юана (30 евро).

Пушенето е забранено и на някои открити места, като училищни дворове или дворовете на болниците и на спортните обекти. Външната реклама на цигарите също се забранява.

Китай е начело на страните производители и консуматори на тютюневи изделия в света. Тя е накрая на опашката на страните, борещи се с тютюнопушенето. Над една трета от цигарите, произведени в света, се пушат в Китай, където те се търгуват все още евтино.

Страната наброява 300 милиона пушачи и всеки втори китаец е зависим от тютюнопушенето. Пушенето е причина за смъртта на един човек на всеки 30 секунди, посочва Дарик радио.

Опитът на Пекин с население над 20 милиона души в забраната на пушенето на закрито ще е от огромно значение за разширяване на обхвата на закона, влязъл в сила днес, на национално ниво.