Сигурни сме, че сте обърнали внимание как обстановката влияе на настройката ви за работа. Наистина заобикалящата ни среда повлиява начина ни на работа и на живот. Това е особено валидно за пространства, като офиса, в които прекарваме доста време.

Според изследователя Крисчън Джарет, средата може да доведе до сериозни последици по отношение на творческата ни работа и живота ни като цяло.

Помислете за работното си място – как изглежда то? Не е важно колко е голямо. Мислете само за отвореността му, светлината, простотата. Те могат да оказват силно въздействие.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите работното си място по-продуктивно:

1. Отворете работното си място
Дори в малки пространства можете така да организирате бюрото си, че да гледа навън, към естествената светлина, идваща от прозореца. Така ще създадете усещане за повече пространство, отколкото приклещени към стената с отправен поглед към нея.

2. Използвайте само светлината, която ви е необходима
Ако можете да загасите изкуственото осветление в офиса и да работите на естествена светлина, направете го. Намаляването на количеството изкуствена светлина на работното място ще спомогне за избягване на здравословни проблеми с очите и т.н.

Вижте още: 5 начина да откриете щастието в офиса

3. Елиминирайте хаоса и осигурете добра проходимост
Хаотичното бюро символизира хаотичен ум. В наши дни са ни необходими по-малко канцеларски материали, за да си вършим работата. Тогава защо бюрата ни продължават да са разхвърляни?

Изгонете стария навик и подредете работното си място. Премахнете всички излишни предмети, които могат по някакъв начин да ви разсейват. Така ще започнете да мислите по-стратегически относно работата, която вършите, и ще ви позволи да освободите място за по-важни дела.

4. Заемете идеи от големите пространства
Помислете за пространства, които ви карат да се отпускате и успокоявате. Помислете и за такива, които ви вълнуват. Каква част от тези пространства ви харесва най-много? Заемете идеи от тях и ги вкарайте по някакъв начин в пространството на собственото ви работно място.

5. Обмислете визията на целия офис
За тези, които работят в офис с много колеги, обмислянето на цялостната картинка е важно. Размишлявайте върху тези елементи от интериора, които поддържат идеята за „ние“, но също така и за тези, които олицетворяват „аз“.

Чувството за принадлежност към нещо по-голямо е важен мотиватор. Като изградите пространство, което поддържа продуктивността и креативността, вие ще генерирате повече енергия и повече вдъхновение за работа.