Едва три от включените компании в SOFIX днес могат да се похвалят с повече от 10 сделки. Най-активна бе търговията при Адванс Терафонд АДСИЦ и Софарма АД, съответно 24 и 14 трансакции, а с книжата на Химимпорт се осъществиха 10 сделки.

Единствено Софарма обаче завърши деня с ръст от 0.61 на сто до 3.17 лв. за лот, докато Химимпорт и Адванс Терафонд загубиха респективно по 1.12 и 0.39 на сто от пазарната си оценка и 1.59 и 2.54 лв. за брой.

С книжата на четири от дружествата в индекса се сключиха по 1 сделка, а други две емисии (Фонд за недвидими имоти България и Стара планина Холд) не бяха търгувани.

С ръст от над 2% завърши борсовата сесия Трейс Груп Холд. По-рано днес от компанията съобщиха за нови договори в България и Сърбия на обща стойност от над 6 млн. лв.

При 5 сделки за над 41 хил. акции Софарма трейдинг добави 1.57% до 5.688 лв. за брой. Вчера от компанията съобщиха за намеренията си за навлизане на пазара в Сърбия.

През идните дни вниманието на инвеститорите ще бъде насочено и към компании, гласували разпределението на дивидент по време на общите събрания на акционерите си. Такива от днес са новините при Хидравлични елементи и системи и Дружба Стъкларски Заводи.

Общият изтъргуван оборот днес възлезе на 358 хил. лв.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.