Провалът в преговорите между Гърция и Европейския съюз е факт. Вчера премиерът Алексис Ципрас заяви, че ще чака търпеливо кредиторите да се вразумят. Времето на Атина изтича на 1 юли - тогава парите ще свършат и страната ще фалира. Моментът е критичен, а еврокомисар дори предупреди, че е време Европа да се готви за извънредна ситуация.

„Няма повече място за хазарт. Денят идва. Играта свърши”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Нова телевизия.

Посланието към Атина е напълно ясно – време е за решения, а не за пазарлъци. Натискът върху премиера Алексис Ципрас расте – както от Брюксел, така и в Атина. Радикалната левица триумфално дойде на власт през януари с обещанието да сложи край на унизителните, според тях, съкращения. И сега гърците са в трепетно очакване отново да заживеят безгрижно без да плащат данъци на високите си заплати и пенсии.

Безспорно е, че Атина ще трябва да пожертва доста, за да бъде спасена. А кредиторите настояват първата жертва да е пенсионната система, която всеки месец гълта 1 милиард евро от държавния бюджет, или 12 милиарда евро годишно.

Според това е една от най-скъпите пенсионни системи в Европа и затова реформата й е едно от техните изисквания.

При положение, че стюардесите във фалиралата национална авиокомпания се пенсионират след 15 години трудов стаж, а жените с непълнолетно дете – на 51 години, 27-те милиарда евро годишно за пенсии няма как да бъдат събрани.

Кредиторите само искат да ни уплашат. Докато правителството не се плаши, ще бъдем добре, но ако се стреснат като предишните правителства, ще загубим играта.

Но Гърция губи играта. С държавна администрация от почти 700 хиляди души на 10 милионното си население, предложение за връщане на 13-ата пенсия и колективните трудови договори, идеята на социалистическото правителство за увеличаване на данъците само на богатите нито ще запълни дупките в хазната, нито ще върне огромните дългове на кредиторите.

Кредиторите не желаят да си признаят грешките в политиката си за бюджетни съкращения. Те искат да ни покорят, да смачкат всяка съпротива от лявото правителство, което се противопоставя на безкрайната им политика на икономии в Европа.

Кредиторите всъщност поискаха Атина да спре изплащането на 13-та и 14-та заплата за Коледа и за Великден, да увеличи ДДС-то и акцизите, както и да повиши пенсионната възраст от 53 на 67 години. И болната тема – още преди няколко години, Европа настоя пенсиите над 1400 евро да бъдат облагани с данък.

В края на краищата вариантите пред страната не са много. Гърция може да излезе сама от Еврозоната, да обяви фалит или да се съгласи с условията на кредиторите. Но последният вариант ще означава провал на премиера Алексис Ципрас и край на ерата на лявата „Сириза”.