Четвъртият франчайз от популярния филм за динозаври – Джурасик Парк (Джурасик Свят) постави нов рекорд по приходи в бокс-офис класациите в САЩ и в останалите страни по света в премиерния си уикенд.

Премиерата на филма стартира в петък, като за първия си уикенд франчайзът е спечелил 208.8 милиона долара, с което изпревари настоящия рекордьор „Отмъстителите“.

Франчайзът изпревари и досегашния рекордьор в международен план „Хари потър и даровете на смъртта“.

Приходите за първите три дни от премиерата в световен мащаб са в размер на 524.1 милиона долара, което е първият филм в историята, донесъл приходи над 500 милиона долара през първия си уикенд.

Успехът на франчайзa доведе до още един рекорд, този път при продуцентското студио Universal, което най-бързо е достигнало сумарни приходи от продукции в рамките на над 1 милиард долара за една календарна година.

Досега този рекорд се държеше от Paramount, чиито сумарни приходи преминаха границата от 1 милиарда долара до 22 юни през 2008 година.

Не само филмовите студия, обаче, се облагодетелстват от силния интерес към динозаврите. Сериозни приходи регистрират и производителите на лицензирани играчки, като например на компанията за играчки Hasbro, откъдето имат лиценз за продажба на всички продукти, свързани с франчайза.