Министрите на финансите на Финландия и Ирландия заявиха днес при пристигането си за срещата на Еврогрупата в Люксембург, че работят усърдно по "План Бе" за гръцки дефолт в края на юни, който да предизвика Грекзит, предаде БТА.

Финландецът Александер Стуб, чиято страна е сред най-неотстъпчивите спрямо Атина, посочи, че има две възможности - първата е продължаване на спасителната програма за Гърция, обвързано с определени условия, а възможност Бе би могла да бъде дефолт на Гърция.

"Важно е да запазим стабилността на нашата валута и да направим всичко по силите ни за ставането на Гърция (в еврозоната), но не можем да го направим на каквато и да било цена", подчерта Стуб.

Доста съм уверен, че бихме могли да управляваме" такава ситуация, която би била първата в еврозоната, допълни финландският финансов министър.

Стуб каза също така, че "не вярва на ефекта на доминото", според който дефолт, последван от излизане на Гърция от валутния съюз, бе застрашил единството на цялата еврозона и би изложило други страни - по-специално Португалия и Испания - натиска на пазарите.

"Мнозина осъзнават, че едно лошо споразумение би било по-зле от никакво споразумение, опцията е да се подготви план Бе" за дефолт, посочи от своя страна ирландският министър на финансите Майкъл Нунан. Той уточни, че страната му се подготвя за такъв вариант и е поискала съвет от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Гърция трябва да плати на 30 юни около 1.5 милиарда евро на Международния валутен фонд (МВФ), но падежът наближава, а хазната й е празна поради липсата на споразумение с кредиторите й, позволяващо да се отпусне кредитен транш от 7.2 милиарда евро.

Няма да има гратисен период на тази дата, предупреди при пристигането си в Люксембург управляващата директорка на МВФ Кристин Лагард.