Окончателно споразумение между Гърция и кредиторите ще бъде постигнато до края на седмицата, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

"Убеден съм, че ще постигнем съглашение до края на настоящата седмица. Не можем да си позволим – както се казва на футболен език – повече да бавим топката", заяви Юнкер на брифинг в Брюксел.

"Еврокомисията не възнамерява на този етап да обсъжда въпроса за отписване на дълговете на Гърция", подчерта Юнкер в отговор на журналистическо питане. "Това, което предложихме на Гърция, са 35 млрд. евро кредити до 2020 г., като 1 млрд. страната ще получи до края на 2015 г."

"Средствата са не само за консолидиране на бюджета, това са пари за реалната икономика. Искаме ръст в разкриването на работни места в Гърция, искаме населението да има вяра в бъдещето", отбеляза Юнкер, който обаче не уточни кои ще са източниците на 30-милиардния кредит.

Гръцката страна направи предложения, които могат да бъдат окачествени като стъпка напред в преговорите. Това заявиха в Брюксел на съвместна пресконференция в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел и френският й колега - президентът Франсоа Оланд.

"Всички участници в преговорите, в това число и самата Гърция, желаят страната да остане в Еврозоната. Новите предложения на Атина са крачка напред в преговорите", отбеляза Меркел, цитирана от БГНЕС.

"Вървим към споразумение, но предстои още много работа. Необходимо е уточняването на условията по сключването на всеобхватно и дълговременно съглашение. Страните в преговорите трябва да направят всичко възможно за постигане на такова до края на седмицата.

И дума не може да става за излизане на Гърция от Еврозоната. Страната трябва да остане и ще остане в Еврозоната", подчерта на свой ред Оланд.