„Към здравната система се насочват 4 млрд. лева от публичните финанси. Но близо 50% от системата се дофинансира от хората. Сиреч в тази система влизат 8 млрд. лева. А само преди няколко години са били 900 милиона лева.

Още осем милиарда бих дал, ако днес хората казват: "лекуваме се по-добре, всичко е по-добре", здравето няма цена“, коментира премиерът Бойко Борисов по време на форума „Здравната реформа: Бизнес Диагноза“, организиран от КРИБ.

„Ще отрежем и магистрали, и каквото искате. Само че с всяка година исканите пари са повече и повече, а всъщност има парадокс. Говорих с една позната, която получава 40 000 лева за едно скъпо лекарство. Човек не може да си позволи да си купи таково лекарство. И тя не е доволна от здравеопазването, чак ме подразни.

Няма апаратура, бил съм с френски, с немски аташета, откривали сме болници, мини ядрена централа направихме във Варна и пак недоволни хората. Такава апаратура, каквато имат нашите болници, на средно европейско ниво може и да я нямат. На първо място сме по брой скенери", посочи още Борисов.

"И сега, когато от Касата си правят разчетите, искат да ни изненадат през октомври с 200-300 милиона лева. Усещам ви какво си мислите, но няма да стане. Целта не знам каква е – минахте четири милиарда и все не ви стигат. А на народа не му харесва", заяви още премиерът.

На вас наливаме по десет магистрали „Тракии“ и отгоре и все не стигат, все си правите крива сметка", посочи още той.

"Целта и на днешното мероприятие е както направихме с пенсионната реформа, така и със здравната реформа - да получим подкрепа", обърна се Борисов към работодателите.