Броят на загиналите при терористичните нападения в Тунис нарасна до 27 души, съобщава Франс прес. За момента няма данни сред жертвите да има български граждани, заяви за БГНЕС говорителят на външно министерство Бетина Жотева.

Въоръжени лица откриха стрелба в прочутия тунизийски курорт Сус, който се посещава от много чужденци. Говорителят на вътрешното министерство на Тунис Мохамед Али Аруи съобщи, че нападателят е убит. Той окачестви трагедията като "терористично нападение".

Първоначално световните агенции съобщиха за нападение в два отделни хотела, но по всяка вероятност става въпрос за различни сгради на един и същи хотелски комплекс.

Нападение във Франция

Освен в Тунис, днес имаше терористично нападения и в Източна Франция, където мъж с ислямистко знаме нахлу в газов завод и активира няколко експлозива. При нападението загина един човек и още няколко са ранени.

Инцидентът принуди френският президент Франсоа Оланд да напусне спешно срещата на върха на ЕС, която се провежда в Брюксел, и да се прибере в родината си.

Стопанинът на Елисейския дворец заяви, че случилото се е "терористична атака". Нападателят вече е идентифициран. В нападението е участвал и втори човек, който все още не е задържан.

Кувейт

Малко след кървавите терористични нападения във Франция и Тунис стана ясно, че Ислямска държава е извършила атентат срещу шиитска джамия в Кувейт, при който загинаха 13 души, а други 25 са приети в болница.

Атаката е била извършена заради това, че джамията разпространява шиитски учения между сунити. Малката страна в Персийския залив е изключително спокойна. Около 40% от нейното население са шиити, но те не са доминиращи в управлението на Кувейт.