Председателят на Еврогрупата Йерун Дийселбьом определи направеното от гръцкия премиер Алексис Ципрас съобщение за предстоящ референдум по исканията на кредиторите като достойно за съжаление решение за Гърция и посочи, че то затваря вратата за продължаване на дискусиите.

"Изненадан съм много негативно от новината" - цитира АФП думите на Дийселбьом при пристигането му в Брюксел за съвещание на министрите на финансите от зоната на еврото, посветено на финансовото оцеляване на Гърция.

Ще изслушаме гръцкия министър и ще обсъдим последиците, добави той, цитиран от БГНЕС.

Гърция сложи едностранно край на преговорите с кредиторите, заяви пък германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес.

"За момента няма основа за преговори и никой от колегите няма представа какво можем да правим сега”, допълни Шойбле при пристигането си в Брюксел за срещата на Еврогрупата.

Финландският му колега Александер Стуб изтъкна, че след решението на Атина за референдум по бюджетните мерки, Еврогрупата започва обсъждане на "план Б", информира ТАСС. Под "план Б" в Брюксел се разбира дефолт на Гърция, който застрашава страната с излизане от еврозоната.