Хеликоптерът на „Активна грижа” спаси давещ се човек в морето край Централен плаж в Бургас. Инцидентът стана около 14.30 часа в петък.

Екипът от въздушната линейка получи информация от служителите на Българския Червен кръст, че от водата е изваден мъж в безсъзнание, който се нуждае от незабавно транспортиране до близко лечебно заведение. Към мястото потегли хеликоптерът на „Лев Инс” и „Активна грижа”.

За по-малко от 15 минути пострадалият беше положен в специална мрежа и качен с помощта на лебедка на борда на въздушната линейка и откаран в най-близката болница. Благодарение на бързите действия, животът на мъжа бе спасен.

За щастие, този инцидент не беше реален, а част от демонстрация на уникални спасителни действия от въздуха.

„Ние показахме, че можем да действаме в реални условия. Нека припомним, че благодарение на „Активна грижа” бяха спасени тежко пострадали хора при различни инциденти през зимния сезон в курорта Банско. Ние показахме работа в синхрон на екипите на „Активна грижа”, която е плод на ползотворното сътрудничество между Клуб „Активна сигурност”, БЧК и Хели Ер”, подчерта Павел Димитров от Управителния съвет на „Лев Инс”.

Демонстрацията бе част от празника по случай 1 година „Активна грижа”. „През тази една година над 100 000 ни се довериха”, заяви още Димитров.

Като символ на грижата, която „Лев Инс” оказва на хората в небето полетяха стотици балони с пожелания, които гостите на партито сами поставиха върху тях.

Проектът „Активна грижа”, който стартира през месец юли 2014 г., е публично-частно партньорство на Български Червен кръст и Сдружение „Клуб Активна сигурност”, с финансовата подкрепа на ЗК "Лев Инс" АД.

"Активна грижа" цели да подпомага дейностите на държавата в областта на първата долекарска и медицинска помощ чрез действия на медицински екипи по европейски модел, както и да се осигурят възможности за достъп до първа помощ на по-голям кръг хора, в цялата страна, да се обезпечат максимален брой инциденти с необходимата и адекватна помощ, както и да се надградят вече съществуващите възможности.

Продуктът на ЗК "Лев Инс" АД - "Активна грижа", който е продължение на проекта, включва оказване на първа помощ и транспортиране по въздух до лечебно заведение при инцидент. Медицински хеликоптер, линейки и обучени за оказване на първа помощ екипи, са в готовност да реагират незабавно при подаден сигнал.

Застраховка "Активна грижа" се координира от безплатен, денонощен телефон за спешни случаи 0800 10 200.