Финансовите проблеми на Гърция вече започват да се усещат от туристите, пише Wall Street Journal.

Банкоматите свършват парите, а повечето места отказват да приемат кредитни карти. Цяла седмица банките ще бъдат затворени.

За съжаление доста чуждестранни туристи в Гърция се оказват без пари в брой и това може да ги накара да си тръгнат по-рано.

“Планирахме тази ваканция две години,“ казва американецът Стивън Уил. Той е пристигнал преди три дни със съпругата и децата си, но вече обмислят дали дали да не си тръгнат по-рано, защото има вероятност да останат без пари.

Виж още: Опашки пред банкоматите в Гърция (снимки)

В събота те са се редили на опашки пред банкомати. Пробвали са 5 различни банкомата и не са успели да изтеглят пари.

Уил казва, че със семейството си са планирали да изхарчат 13 000 долара по време на ваканцията си. Те са запазили хотел в Атина и в на два от Егейските острови. Предплатили са половината си сметка.

Туризмът е един от главните източници на приходи за задлъжнялата икономика Гърция. Миналата година туризмът е донесъл 17 млрд. евро, или 9% от БВП на страната от хотелски услуги и още 45 млрд. евро недиректно – от оборот на магазини, ресторанти и туристически обекти.

Валентина Роси и Клаудио от Милано са дошли на меден месец в Гърция и казват, че той вече е провален. „От доста време Гърция е в новините, но не сме си представяли, че нещата могат да бъдат толкова зле. Банкоматите не работят, а собственикът на хотела иска от нас само кеш, защото се притеснява, че иначе няма да може да си получи парите,“ казват те.

Много собственици на магазини не знаят какво да правят.

Апостолис Йонас от Плака има магазин за сувенири. Той казва, че предлага отстъпки от цената, ако му платят кеш, но много туристи просто си тръгват от магазина.

Външните министерства на всички държави съветват гражданите си да си носят пари в брой, ако пътуват в Гърция.