Руският милиардер Андрей Мелниченко строи най-голямата ветроходна яхта в света, като дължината й е над 146 м.

Плавателният съд е пазен в тайна, откакто работата по него започва през 2012 г. Въпреки това на сайтовете TheYachtPhoto.com и SuperYachtTimes.com започнаха да се появяват снимки на яхтата, която носи името White Pearl .

Според работници по яхтата, които са запознати с проекта, корабът ще бъде дълъг около 147 метра. Така без проблеми ще изпревари дългата 96 метра Sea Cloud, построена през 30-те години на миналия век, както и дългата 88 м Maltese Falcon, построена от рисковия капиталист от Силициевата долина Том Пъркинс и пусната на вода през 2006 г.

Вижте още: Най-скъпите яхти на всички времена

Мелниченко е руски милиардер, който натрупва състояние от банкиране, стоманодобив и изкуствени торове. Той засега отказва да коментира проекта.

White Pearl ще бъде втората му иновативна яхта. Той също така построи моторната A, която е една от най-сниманите и популярни яхти в света.

White Pearl, която се строи в корабостроителницата Nobiskrug в Кил, Германия, се очаква да бъде още по-възхитителна. Яхтата ще разполага с огромен басейн, а в някои части дизайнът й ще напомня на "Карибски пирати."

Общата площ на платната ще бъде по-голяма от футболно игрище, а трите й мачти ще бъдат направени от лек и високоустойчив материал от карбонови нишки. Екипажът й ще бъде 66 души.

"До White Pearl яхтата A изглежда като малка надуваема лодка," е споделил един от работниците, цитиран от CNBC.

Засега не е ясно колко ще струва яхтата, но предвид факта, че A струва над 300 млн. долара, съвсем спокойно може да се предположи, че сумата също ще бъде деветцифрена.