Продължаваме да следим най-добрите предложения при смартфоните в ниския ценови клас. Ще погледнем какви са най-добрите оферти през юли в различните ценови сегменти.

Започваме с най-евтините:

До 200 лева

Elephone G4 - цена 197 лева

Отдавна мина времето, когато в този ценови диапазон се правеше компромис с всичко – от качеството и големината на дисплея до процесора. Това става благодарение на иновациите в сектора и намесата на китайските производители, които се конкурират сериозно в ниските ценови сегменти.

В посочения ценови диапазон трудно се намират смартфони с HD-дисплеи. И все пак има такива. Избраният модел е с екран от 5 инча и HD-резолюция от 1280 х 720 пиксела с наситеност от 294 пиксела.

Той разполага с четириядрения MediaTek MT6585 процесор, 1 GB оперативна памет и 4 GB вградена памет, разширяема до 32 GB. Моделът предоставя всичко необходимо за пръв смартфон. Батерията е с капацитет от 2 050 mAh.

Камерата на смартфона е 8-мегапикселова, което също е рядко срещано явление за този ценови клас.

За сравнение, предложението ни през юни в този ценови клас (Prestigio MultiPhone 5504) не резполагаше с HD-дисплей и бе с 5-мегапикселова камера. Батерията му също бе по-слаба.

До 300 лева

Lenovo S860 – Цена 299 лева

Този модел регистрира сериозно понижение в цената си в средата на миналия месец, което го прави едно от най-добрите предложения в този ценови диапазон. Подобрението, в сравнение с предходния ценови клас, е по няколко направления – издръжливост на батерията и двойно повече опаретавна памет.

Разполага с 5.3-инчов дисплей с HD-резолюция и четириядрен процесор от MediTek с честота от 1.3 GHz. Оперативната му памет е 2 GB (един от малкото модели с толкова памет в ценовия клас).

Може би най-отличителната му черта е батерията от 4 000 Mah, с която не могат да се похвалят дори смартфоните от висок клас.

За съжаление, компромис е направен с камерата, която е едва 8-мегапикселова.

До 400 лева

ZTE Nubia Z5S – цена 399 лева

Борбата в този ценови клас (около 200 долара) е изключително ожесточена.

Спираме се на този китайски модел поради няколко причини. На първо място, дисплеят му е 5-инчов от Sharp с технологията IGZO и FHD резолюция от 1 920 х 1 080 пиксела.

Стъклото е Gorilla Glass 3. В този ценови клас липсват други предложения на смартфони с подобни дисплеи.

Процесорът е четириядрения Snapdragon 800 с тактова честота 2.2GHz, което прави смартфона много производителен. Камерата е 13-мегапикселова със сензори от Sony. Оперативната му памет е 2 GB.

И тук е налице сериозно подобрение в характеристиките на избрания модел, в сравнение с избора от миналия месец - HTC Desire 816G, който бе с дисплей с по-малка резолюция, по-слаб процесор и два пъти по-малко оперативна памет.

До 500 лева

Huawei Ascend P7 – цена 478 лева

В този ценови клас не откриваме по-добра оферта от избора ни от миналия месец. Както вече посочихме, дисплеят на модела е петинчов с резолюция от 1 920 х 1 080 пиксела.

Интересна е тенденцията в този ценови клас да се представят по-евтини версии на емблематичните модели на водещите производители, които са с дисплеи с по-малка резолюция (HD).

Казано по друг начин, тук (в ценовия диапазон до 500 лева) няма сериозен напредък (по отношение на техническите характеристики), в сравнение с предходния ценови клас до 400 лева.

Камерата е 13-мегапикселова, а предната е 8-мегапикселова. Смартфонът е много тънък – едва 6.5 мм. Процесорът е четириядрен с честота от 1.8 GHz, а оперативната памет е 2 GB. Вътрешната памет също е при задоволително ниво от 16 GB.