Руският президент Владимир Путин е изразил подкрепа за народа на Гърция при преодоляването на трудностите, пред които е изправена страната. Това е станало в телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас, съобщиха от Кремъл.

Двамата ръководители са разисквали и някои въпроси на по-нататъшното развитие на руско-гръцкото сътрудничество, съобщи БНР.

Ципрас е разговарял по телефона и с германския канцлер Ангела Меркел и двамата са се договорили Атина да представи утре предложението си за споразумение на срещата на върха на ЕС. Това съобщи източник от гръцкия кабинет.

Гръцкият премиер телефонирал и на директора на ЕЦБ Марио Драги. От своя страна, президентът на Гърция Прокопис Павлопулос е имал телефонен разговор по обяд с френския си колега Франсоа Оланд.

Гръцкият министър на икономиката Георгиус Статакис изрази надежда, че Европейската централна банка ще отпусне средства от спешните фондове, за да поддържа икономиката на страната, докато текат преговорите с международните кредитори:

"Искаме да останем в еврозоната, искаме по-добро и по-балансирано споразумение. Това обещахме на гласувалите с "не" и това възнамеряваме да направим", заяви той.

Председателят на комисията по външни работи в руската Дума Алексей Пушков също коментира резултата от гръцкия референдум:

"Сега всичко зависи от решението на Брюксел, ще се съгласи ли на нови преговори. Да, Ципрас вече има допълнителен аргумент - волята на гръцкия народ, но дали Брюксел ще приеме този аргумент, предстои да разберем".