Еврото поевтинява в азиатската сесия днес, но остава далеч от дъната, достигнати в предходната сесия, преди срещата на Еврогрупата, която инвеститорите се надяват, че ще предложи начин на Гърция да излезе от дълговата книга и да остане в еврозоната.

"Вероятно пазарът отчита в цената евентуално споразумение, въпреки че в момента никой не иска да купува евро," казва Масаши Мурата, валутен анализатор в Brown Brothers Harriman & Co in Tokyo.

Инвеститорите също така очакват данните за търговията на САЩ по-късно днес. Според икономисти по-скъпият долар оказва натиск върху износа на страната.

"Хората биха искали да видят какво се случва с щатския търговски дефицит, който също би могъл да даде известни индикации за ръста на икономиката през второто тримесечие," казва Мурата, цитиран от Reuters.

След като гърците отхвърлиха предложените от кредиторите мерки, Франция и Германия призоваха Атина да излезе с нови предложения и да възобнови преговорите. Банките в Гърция са затворени вече от седмица и само отпускането на спешна финансова помощ може да предотврати изпадането им в неплатежоспособност.

Еврото поевтинява с около 0.2% за деня спрямо йената до 135.28, но въпреки това се задържа над шестседмичното дъно от 133.700 йени, достигнато в понеделник.

Спрямо долара еврото изгуби около 0.2% до 1.1034 долара, но остава доста над дъното от 1.0969, достигнато вчера.

Въпреки устойчивостта на еврото на фона на гръцката криза, неясното бъдеще на страната в еврозоната и сериозните й финансови проблеми влошават дългосрочните перспективи за валутата.

"Продължаващата несигурност ще влияе отрицателно на еврото и на апетита към риск," казва Кати Лиен, управляващ директор на BK Asset Management.

"По тази причина продаваме евро при ниво от 1.11. На по-ниски нива продажбата ни предоставя ниска възвръщаемост на фона на риска, който се поема," казва тя.

Доларът поскъпна леко до 122.60 йени, с почти цяла йена над шестседмичното дъно от 121.700 йени, достигнато вчера, когато случващото се в Гърция подсили привлекателността на йената като валута убежище.

Швейцарският франк, който също е валута убежище, се търгуваше почти без промяна за деня спрямо еврото на ниво от 1.0411.

Централната банка на Швейцария, която потвърди през миналата седмица, че се е намесвала на пазара, за да обезценява франка, отказа да коментира дали вчера също го е правила.

Австралийският долар поевтинява с около 0.3% за деня до 0.7471 щатски долара, след като Централната банка на Австралия остави основната си лихва без промяна, както се очакваше. Австралийският долар се задържа над шестгодишното дъно от 0.7452, достигнато вчера.