Прочутият османски дворец Топкапъ, един от символите на Истанбул, е посочен между 10-те най-посещавани замъци в Европа.

Топкапъ е поставен на трето място в класация на радио Дойче веле, съобщава БТА.

През 1985 година Топкапъ бе включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Топкапъ е известен още като двореца на султан Сюлейман Великолепни, който царува 36 години и почти целият му живот преминава там.

Дворецът е построен по заповед на султан Мехмед Втори Завоевателя. Дворцовият комплекс се състои от четири на брой големи дворове, в които през епохата на Османската империя са живели и работели до пет хиляди души - колкото в един малък град.

Днес Топкапъ е най-посещаваният от чужденците и от турските граждани исторически обект на Турция.Класацията за най-посещаван европейски замък оглавява Версайският дворец, който със своите 1800 помещения, е сред най-големите дворцови комплекси в Европа. През 1677 година френският крал Луи XIV превръща Версай в своя резиденция и европейските владетели го приемат като образец за собствените си дворци.На второ място е известния с фонтаните си Петерхоф край Санкт Петербург, наричан още "Руският Версай", тъй като е построен по подобие на Версайския дворец.

Останалите замъци в класацията на "Дойче веле" са дворецът Уиндзор (Великобритания), Шьонбрун (Австрия), Ескориал (Испания), Хлубока (Чехия), Нойшванщайн (Германия), Дворецът на дожите (Италия), Дворецът Пеня (Португалия).