Ню Йорк се нарежда на трето място в света по най-скъпи жилищни имоти по цена на кв. м, според публикувана наскоро класация на имотната агенция Savills.

По данни на Streeteasy пък, 10-те най-скъпи имота, които се продават в момента в Ню Йорк, се намират в Манхатън – уникален пазар, където има сделки за апартаменти за 100 млн. долара и за къщи за 120 млн. долара.

Ето и кои са 10-те най-скъпи имота в Ню Йорк, които си търсят купувачи:

10. Апартамент в One Madison на 22-а улица

Цена: 72 млн. долара

Пентхаус апартаментът е диамантът в короната на една от най-високите жилищни сгради в долната част на Манхатън.

Жилището е с площ от над 700 кв. м и предлага панорамен изглед към града. Апартаментът бе обявен за продажба от милиардера Рупърт Мърдок по-рано през годината.

9. Апартамент на 145-146 Central Park West

Цена: 75 млн. долара

Пентхаус апартаментът в San Remo, една от сградите в Манхатън, в които живеят най-много знаменитости, се намира на върха на една от двете кули.

В обявата за него е отбелязано, че апартаментът е триплекс, надвиснал над Сентрал парк. Негов собственик е актрисата Деми Мур, а жилището бе обявено за продажба по-рано през годината.

Вижте още: 10-те улици с най-скъпи имоти в света

8. 10 West Street

Цена: 75 млн. долара

Този дуплекс има изглед към финансовия район на Манхатън. Обявата, всъщност, е за два пентхаус апартамента (с площ 700 кв. м и 335 кв. м), които се продават заедно, като един.

Според обявата те могат да бъдат съединени безпроблемно.

7. 1 Central Park South

Цена: 75 млн. долара

Известният под името Dome пентхаус апартамент в Plaza Hotel рядко се обявява за продажба. Той предлага фантастична гледка към Сентрал парк и 24-часово облусжване, в това число вале, камериерка и доставка на храна.

Модният дизайнер Томи Хилфигър обяви апартамента за продажба отново през май, след като преди година не успя да го продаде.

6. 432 Park Avenue

Цена: 76.5 млн. долара

Този пентхаус апартамент, който заема цял етаж, е част от най-новата супер висока сграда 432 Park Avenue.

5. 1009 Fifth Avenue

Цена: 80 млн. долара

Със своите осем етажа и площ от 1850 кв. м, тази градска къща на Пето авеню е построена през 1901 г. В обявата за продажбата й тя е определена като "един от най-важните имоти в Ню Йорк."

Мексиканският милиардер Карлос Слим е обявил за продажба дома, известен като Къщата на Бенджамин Н. Дюк, според Curbed.

4. 432 Park Avenue

Цена: 81 млн.

Още един имот в огромната сграда 432 Park Avenue. Този апартамент, заемащ цял етаж, прилича на показания по-горе, но е малко по-голям.

Вижте още: Най-скъпите мезонети в Ню Йорк

3. 635 West 42nd Street

Цена: 85 млн. долара

Този имот заема целия 45-и етаж на сградата Atelier в западната част на Манхатън. Апартаментът върви с яхта на стойност 1 млн. долара с предплатени такси за престой на док за пет години.

2. 150 West 56th Street PH

Цена: 100 млн. долара

Този пентхаус апартамент е обявен за "най-високото терасовидно жилище в САЩ."

Всяко от трите нива разполага с 360-градусов изглед към града, а жилището има отделен асансьор. Апартаментът е на пазара от две години.

1. 12-16 East 62nd Street

Цена: 120 млн. долара

Още едно комбинирано жилище. Тази къща на 62-а улица заема по-голяма част от пресечката между Пето авеню и Медисън.

Имотът включва три градски къщи, които в момента са отделни жилища, но могат да бъдат превърнати в общ еднофамилен дом. Според New York Post продавач на имота е бразилската банкова фамилия Сафра.