С около 20% е нараснала активността на пазара на луксозни имоти в страната в рамките на една година. Това показват данните от сравнение между първите месеци на 2015 г. и същия период на предходната 2014 г., направено от компанията за луксозни имоти Unique Estates.

Основната причина за ръст на обемите е в активизирането на купувачите в средните ценови нива (средни за луксозния сегмент и високи за пазара на имоти като цяло), които формират над 65% от пазара от началото на годината.

Във високите ценови нива най-търсени остават къщите, разположени в затворен комплекс, като това може да се определи като най-отличителната тенденция за наблюдавания период, посочват специалистите.

„Запитванията и сделките за луксозни къщи и апартаменти демонстрират видимо покачване спрямо началото на 2014 година”, казва Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates.

"Нашите купувачи имат добри финансови възможности и по-активно от другите търсят най-сигурната инвестиция за парите си. С времето доверието в луксозния имот се очерта като изключително устойчиво.

Това бе допълнено и от частичния спад на добрия имидж на някои финансиращи институции и липсата на пазарна логика спестените средства да бъдат държани на нисколихвените депозити в настоящия момент. Нашите клиенти имат висока финансова култура и неслучайно се стремят да преразпределят оптимално рисковете”, допълва Илиева.

От началото на 2015 г. част от клиентите предпочитат да вземат кредит за част от сумата, дори да имат необходимите средства за цялата сделка. Това са купувачите на т.нар. престижни имоти. Те избират апартаменти с три спални, на цена между 150 000 и 200 000 евро в добрите райони на столицата.

През наблюдавания период имотите в затворените комплекси се очертаха като най-атрактивната за клиентите придобивка поради множеството решени въпроси, които са проблем при стандартните къщи и апартаменти.

Без съществени изменения се запазва наемният пазар на луксозни имоти, казват от компанията.

Докато купувачите, търсещи в по-високия сегмент на луксозните имоти, са по-претенциозни, то средната класа клиенти са изключително прагматични. Те не се влияят толкова от наличието на гледка или от съседите, а търсят паркомясто и гараж, държат на асансьор в сградата и силно се интересуват от местоположението и инфраструктурата на района.

Най-желаните квартали продължават да са Лозенец, Изток, Иван Вазов, Център или по-точно районът на Докторската градина.

“Наблюдаваме раздвижване на самия бул. „Витоша”, както и на неговите пресечни улици в централната му част. Южните, или т.нар. „горни” райони на Лозенец, се купуват основно с цел отдаване под наем”, казват още от имотната агенция.

В покрайнините на града топ дестинациите са Бояна, Симеоново, Драгалевци, Камбаните, Панчарево.