Лидерите на страните от еврозоната започнаха финалното заседание на срещата на върха до приемане на споразумение с Гърция. Въпросът за членството на Гърция в еврозоната не се поставя под съмнение, съобщи европейски дипломат в кулоарите на срещата.

"Държавните глави се събраха на финалното пленарно заседание", съобщи той. "Предстои им да обсъдят компромисни предложения".

Европейските лидери би трябвало да утвърдят компромиса, постигнат при срещата на гръцкия премиер Алексис Ципрас, канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Франсоа Оланд и главите на евроинституциите. Срещата продължи около 4 часа, което даде възможност на останалите 16 глави на държави и правителства на страните от валутния съюз да съберат сили преди "финалния скок" в преговорите.

Според източника, срещата на върха смята да огласи своето решение за параметрите на помощта за Гърция "преди отварянето на финансовите пазари", съобщиха ТАСС и БГНЕС.

Компромисен проект, с който да бъде запазена Гърция в еврозоната, беше поставен на масата на преговорите в Брюксел от лидерите на Германия и Франция, от премиера на Гърция и от председателя на Европейския съвет. Документът ще бъде представен на лидерите на цялата еврозона за одобрение, заяви в понеделник сутринта източник, близък до преговорите и според АФП.

"Има споразумение между четиримата, което сега ще бъде представено на 19-те" глави от еврозоната, каза източникът, минути след като Европейския съвет обяви възобновяването на преговорите на срещата на върха с "компромис" на масата, предаде АФП.