Надпреварата при смартфон производителите често е насочена към това кой ще представи по-тънко устройство.

В момента най-тънкият смартфон е с дебелина от едва 4.75 милиметра. Въпросите обаче са два - първо, какво сте готови да жертвате за по-тънък смартфон (от гледна точка на технически характеристики и здравина на устройството) и второ - реално наистина ли имате необходимост да ползвате толкова тънък смартфон?

Вижте още: Три технологии с които смартфоните скоро ще разполагат

Ето някои добри предложения, дадени от изданието phonearena.com за тези, които са склонни да жертват от тънкостта на смартфона си и за тях дебелината на умния телефон не е критична при избора на устройство:

Google Nexus 6

Вече поостарял, моделът от изминалата година е най-големият смартфон, произвеждан някога от тази серия, той е и един от смартфоните с най-големи дисплеи, достъпни за потребителите.

Nexus 6 се определя от много специалисти като един от най-добрите модели с операционна система Android на пазара.

Той е с дебелина от 10.06 милиметра, което е сериозна стойност за съвременните смартфони. Иначе разполага с 6-инчов дисплей с резолюция 1440 x 2560 пиксела, 3 GB оперативна памет и четириядрен процесор Snapdragon 805. Батерията е относително мощна и е с капацитет от 3 220 mAh.

BlackBerry Classic

Изпадналата в затруднение компания BlackBerry все още има много лоялни потребители. Това е смартфонът от пръв избор за хората, търсещи физическа клавиатура и без предпочитания за операционната система. Той е с дебелина от 10.2 мм и е с операционна система BlackBerry OS 10.

Отвъд QWERTY-клавиатурата, смартфонът е с 3.5-инчов дисплей с резолюция 720 х 720 пиксела, 2 GB оперативна памет, четириядрен процесор Snapdragon S4 и батерия с капацитет от 2 515 mAh.

Asus ZenFone 2

Компанията не е популярна с производството на тънки смартфони, така че последният модел от ZenFone серията не е изненадващ с дебелината си от 10.6 мм. Представен в началото на годината, това е първият смартфон в света са оперативна памет в размер на 4 GB и последната версия на Android – Lollipop.

Процесорът е четириядрен от Intel с честота от 2.3 GHz. Задната камера е 13-мегапикселова, а батерията е с капацитет от 3 000 mAh.

Всичко това се предлага за под 300 долара, което води до това смартфонът често да попада в класациите на най-добрите евтини смартфони.

Motorola Droid Turbo

Моделът е с дебелина от цели 11.2 милиметра, като се предлага още от края на 2014 година. Това, което може да го направи предпочитан от потребителите, е изключително мощната му батерия с капацитет от 3 900 mAh.

Той разполага също така с QHD-дисплей, 20.7-мегапикселова задна камера и четириядрен процесор Snapdragon 805. Оперативната му памет от 3 GB все още е много актуална.

Motorola Moto E (2015)

Второто поколение на модела Moto E също е много дебел – 12.2 милиметра. Резолюцията на 4.5-инчовия дисплей е едва 960 х 540 пиксела, но смартфонът е един от най-евтините варианти сред моделите, снабдени с възможност за работа в 4G-мрежи, както и с последната версия на Android. Цената му е около 100 долара.

Samsung Galaxy K Zoom

Това е един от най-дебелите смартфони на пазара в момента. Той е с дебелина от 16.6 милиметра, но затова си има сериозна причина и тя е камерата.

Той е за хората, които искат смартфонът им да разполага с 10 пъти оптичен зум и изцяло да заменят дигиталните си фотоапарите. По отношение на техническите характеристики, смартфонът попада в средния клас.