Гръцките банки, които спуснаха кепенци през последните две седмици (от 29 юни насам), засега ще останат затворени, заяви официален представител на финансовото министерство, отказвайки обаче да каже кога се очаква те да отворят отново, съобщава Reuters.

По-рано днес властите в Атина успяха да постигнат спасителна сделка със своите кредитори от еврозоната, но в рамките на по-малко от 72 часа правителството ще трябва да прокара серия от закони за реформи в парламента на Гърция, за да се стартира нова преговорна процедура с институциите (ЕК, ЕЦБ и МВФ) за трета спасителна програма от Европейския спасителен механизъм.

Банковата ваканция ще бъде удължена, но без да е ясно докога, посочи неназованият представител на гръцкото финансово министерство, цитиран от БГНЕС.

Това означава, че остава в сила и контролът върху движението на капитали, който също беше въведен на 29 юни, както и лимитът до 60 евро на ден за теглене на средства от банкоматите в страната.

Дали банките в Гърция ще отворят в скоро време, ще зависи както от бързината при изпълнение на поставените от лидерите на еврозоната условия на гръцките власти, така и от решението на ЕЦБ относно размера на програмата ELA, чрез която се предоставя спешна ликвидност на банковата система в страната.

Днес се очаква нова телеконферентна среща на Управителния съвет на ЕЦБ, но според банкови източници, цитирани от Reuters, не може да се очаква на този етап да бъде взето решение за повишение на тавана на програмата ELA, който все още е малко под 89 млрд. евро.

Междувременно Wall Street Journal цитира говорител на ЕЦБ, според когото днес Управителният съвет на банката е взел отново решение да остави без промяна размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки.