Въпреки сериозната криза в южната ни съседка, гражданите на Гърция разполагат с пъти по-големи суми от българите. Хората там печелят огромни за нашия стандарт суми на година.

Статистика сочи, че през 2013 г. средният годишен доход на един грък е бил 8 879 евро, според данни на гръцката агенция по приходите. Ако обърнем това в български лева по официалния курс, равносметката показва, че това са 17 366 лева. Което приблизително надвишава средния доход на един българин с 3.5 пъти, посочва вестник "Стандарт".

Официалните данни на Националния статистически институт сочат, че средният годишен доход на едно лице у нас е в рамките на 5 094 лева. Приходите на българите не се качват, а напротив, продължават да намаляват. Данните за 2014 г. показват, че на един българин печели по средно 5018 лева на година.

От тези данни на практика става ясно, че един средностатистически българин взима по-малко пари от социално слаб грък. Статистиката пък в Гърция показва, че прагът на бедност там е 4 068 евро, или 7 956 лева, от което става ясно, че през 2013 г. грък на прага на бедността разполага с цели 60% повече пари от средностатистическия българин.

В България основният източник на доходи са заплатите и пенсиите, сочат данните на НСИ за 2014 г. У нас по-малко печелим от предприемачество, отдаване на имот под наем, домашно стопанство и т.н. Работната заплата осигурява над 54% от средния общ доход. Пенсиите заемат второ място, като техният дял е 26%.