На хартия основният индекс, следящ представянето на венецуелската фондова борса, се е повишил с 300% от началото на годината. Това го прави най-добре представящия се индекс в света за посочения период.

И докато ръстовете на фондовите борси традиционно се свързват с добро представяне на икономиката, повишението в случая е израз на слабост на венецуелската икономика.

Вижте още: Най-големите случаи на държавен дефолт в света

Като начало, голямото повишение се предопределя до голяма степен от поевтиняването на местната валута – боливара.

И макар Венецуела да спря да изнася официална информация за инфлацията си, според икономисти годишната инфлация възлиза на 109% към края на май.

Печатането на пари в условията на ниска цена на петрола е основна причина за инфлация в страната.

Отвъд инфлацията, друг основен източник на ръста на венецуелската борса е страхът, според анализатори.

„Опасяващите се от по-нататъшно влошаване на ситуацията в страната инвеститори използват фондовия пазар като инструмент да се застраховат срещу по-нататъшна рязка обезценка на валутата. По-добре е да се държат акции, отколкото боливари, е основен начин на мислене в страната“, смята Чарли Билей от Pension Partners, цитиран от CNBC.

Венецуелският индекс също така е относително малък. Той е съставен от 11 компании, сред които банки, телеком и стоманодобивна компания.

За последната една година основният борсов индекс в Каракас се е повишил с около 600%, а за последните пет години повишението му възлиза на 23 000%.

Така на теория чуждестранните инвеститори, продали доларите си срещу боливари, купили акции и впоследствие продали акциите си и конвертирали боливарите отново в долари, най-вероятно са изкарали много добра доходност. Дали това обаче е било възможно, предвид на стриктните капиталови ограничения в страната, е напълно друг въпрос.

Въпреки сериозния ръст на индекса, чуждестранните инвеститори не са особено позитивно настроени за пазара.

„Не смятаме, че е налице надеждна политическа система, която да привлича инвеститорите“, според Къртис Холдън, главен инвестиционен стратег в Tanglewood Wealth Management.

„Това е опасно място да се инвестира. По-скоро възприемаме пазара като нещо спекулативно, отколкото за инвестиции със стратегически хоризонт“, допълва още Холдън пред финансовото издание CNBC.