Венецуелците, на които вече им се налага да се редят на опашки, за да си купят пилешко месо, захар, лекарства и други дефицитни основни продукти, са изправени пред ново унижение – презервативите в страната се намират трудно, а цената им е такава, че човек е почти невъзможно да си ги позволи.

“Страната е толкова скапана, че сега трябва да чакаме на опашка, дори за да правим секс,” оплаква се пред Bloomberg Джонатан Монтия, 31-годишен служител в рекламна компания. “Това е ново дъно.”

Вижте още: Венецуелските проститутки печелят повече от продажба на долари

Сривът в цената на петрола засили недостига на най-различни потребитеслки стоки - от бебешки пелени до дезодоранти - в страната членка на ОПЕК, която внася по-голяма част от нещата, които потребява. Износът на суров петрол пък съставлява около 95% от печалбата й в чуждестранна валута.

След като цената, която страната получава за своя износ, падна с 60% за седем месеца, икономиката бе тласната към ръба, като вероятността за просрочие по задълженията на Венецуела в следващите 12 месеца е доста висока, ако цената на петрола не се възстанови.

Последиците от ограничения достъп до контрацептиви е много по-голям от раздразнението относно невъзможността за консумиране на връзките. Венецуела е на едно от първите места по заболеваемост от ХИВ и по бременност сред малолетните в Южна Америка. Аборите в страната пък са незаконни.

“Без презервативи не можем да правим нищо,” казва Джоната Родригез, генерален директор на здравната организация StopVIH. “Този недостиг поставя под заплаха всички програми за превенция, по които работим из цялата страна.”

Недостигът на презервативи, който се дължи на това, че вносителите не разполагат с достатъчно долари, доведе до това цените им да скочат до небесата в сайт, където местните пазаруват дефицитни стоки. В същото време проблемът с ХИВ и забременяването на непълнолетните може да се влоши.

Вижте още: Странни неща, които се случват само във Венецуела

Презервативите и другите контрацептиви започнаха да изчезват от много аптеки във Венецуела още в началото на декември.

В сайта MercadoLibre, използван от венецуелците за пазаруване на дефицитни стоки, в момента се предлага пакет от 36 броя презервативи от марката Trojans за 4 760 боливара. По официалния обменен курс това прави 755 долара и е близо до минималната месечна заплата в страната, която е 5 600 боливара.

По курса на неофициалния черен пазар, използван от хората с достъп до долари, цената е около 25 долара, в сравнение с 21 долара в САЩ.